Održan sastanak o izgradnji brze ceste Lašva - Travnik - Jajce

08.09.2018. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Održan sastanak o izgradnji brze ceste Lašva - Travnik - Jajce

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić informirao je sudionike sastanka o navedenom projektu.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je sastanak s predsjednikom Vlade Federacije BiH Fadilom Novalićem, federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i direktorom JP Autoceste Federacije BiH Adnanom Terzićem te izvršnim direktorom za ekonomsko-financijske poslove u JP Autoceste Federacije BiH Ivicom Ćurićem na kojem je razgovarano izgradnji brze ceste Lašva – Travnik - Jajce, prometnice koja ima vitalni značaj kako za lokalno stanovništvo, tako i za cijelu BiH.

Sredstva od 100 milijuna maraka osigurana su i neophodno je ubrzati aktivnosti kako bi počela gradnja, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić informirao je sudionike sastanka o navedenom projektu, istaknuvši kako je projekt prolaska kroz poslovnu zonu u Vitezu u završnoj fazi.

Eksproprijacija se ubrzava i prvih 250.000 maraka je uplaćeno za šest vlasnika parcela.

Na sastanku je istaknuto kako je za realizaciju ovog projekta neophodna daljnja dobra suradnja vlasti na federalnoj i županijskoj razini s općinama kroz koje prolazi brza cesta, s ciljem brže realizacije projekta i rasterećenja jedne od najopterećenijih bosanskohercegovačkih cesta.

U tu svrhu će se, kako je navedeno, ubrzo održati sastanak u središnjoj Bosni.

Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C središnje područje BiH dobilo bi najbolju prometnu vezu sa središnjom Europom i Jadranom na jugu.

Razmatrano je i kako osigurati sredstva za ostale dionice, a jedna od mogućnosti je udruživanje sredstava kantona iz akciza za izgradnju brzih cesta, navodi se u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti