Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Omogućiti opštinama nesmetano korištenje sredstava od šumskih bogatstava

20.06.2018. 09:07 / Izvor: SRNA

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da je potrebno raditi na izmjeni člana 89 Zakona o šumama kako bi se opštinama dozvolilo da nesmetano koriste sredstva na ime rente od šumskih bogatstava i da im ona neprekidno pristižu.

Ćosić, koji se sastao sa načelnicima opštine Drinić Milanom Grbićem, Oštra Luka Draganom Stanarom i Ribnik Radenkom Banjcem, naveo je da ove tri opštine u strukturi svojih budžeta od 30 do 40 odsto prihoda ostvaruju na ime rente od šumskih bogatstava.

"Zauzeli smo opšti stav da model finansiranja opštinskih uprava bude riješen sistemskim pristupom, i to tako što bi se djelovalo na ujednačen regionalni pristup. U okviru Republike Srpske trebalo bi definisati podregije i opština koje njima gravitiraju, te formirati fiksni fond koji bi omogućio da zagarantovani iznos sredstava bude obezbijeđen za svaku lokalnu zajednicu", rekao je Ćosić Srni nakon sastanka u Driniću.

Prema njegovim riječima, dogovoren je i zajednički nastup načelnika prema Vladi Republike Srpske tako što bi problem jednog bio predstavljen kao problem svih.

On je naveo da su na današnji sastanak pozvani i načelnici opština Jezero i Istočni Drvar, ali su bili spriječeni da dođu.

"Nas četvorica, od ukupno 64 načelnika opština, sastali smo se kod načelnika opštine Petrovac-Drinić Milana Grbića i razgovarali o svim pitanjima iz naše nadležnosti, kao što su finansiranje lokalnih zajednica i infrastrukturnih projekata, funkcionisanje domova zdravlja, podrška Vlade Republike Srpske - dakle, sve ono što čini život građana", rekao je Ćosić.

Ćosić je istakao da Savez opština i gradova Republike Srpske sa svojim kapacitetima može biti sjajan zagovarač politika u lokalnim zajednicama, uz neizostavno partnerstvo Vlade Srpske i veliku pomoć predsjednika Republike Srpske, kao i solidarnost među načelnicima opština.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti