Omogućiti uspostavu uzajamnosti između BiH i ostalih država regiona

15.06.2015. 13:59 / Izvor: eKapija.ba
Omogućiti uspostavu uzajamnosti između BiH i ostalih država regiona

Mirko Vincetić iz kompanije "Imo Junior - Cash Back" bio je predlagač i panelista na Samitu ministara finansija i guvernera regiona održanom proteklog vikenda u Bečićima

Mirko Vincetić iz kompanije "Imo Junior - Cash Back" bio je predlagač i panelista na Samitu ministara finansija i guvernera regiona održanom proteklog vikenda u Bečićima, na temu "Uspostava uzajamnosti o vraćanju PDV-a za pravna lica između svih država regiona".

Govoreći o razlozima zbog kojih nije moguć povrat PDV-a između svih država regiona, istakao je da glavnu barijeru čini uspostava uzajamnosti o vraćanju PDV-a.

"Krovni pravni okvir povrata inostranog PDV-a je Direktiva 13 EU koja promoviše institut povrata PDV-a stranim pravnim licima i ona  je implementirana u  zakone o PDV-u sve države regiona. Makedonija, Crna Gora i BiH se preuzele liberalnu primjenu ovog instituta koja je bezuslovna (po modelu Francuske i Austrije). Međutim, Srbija, Hrvatska i Slovenija su preuzele rigidniju varijantu primjene ovog instituta koja podrazumijeva obaveznu bilateralnu uzajamnost (po ugledu na njemački model). Bosna i Hercegovina je po zakonskom rješenju preuzela liberalnu tj. bezuslovnu primjenu povrata PDV-a. Međutim, svojim pravilnikom o PDV-u, BiH je potpuno derogirala i suspendovala zakonsko rješenje", kazao je Vincetić tokom svog izlaganja.

Kao zvaničan zaključak ovog panela predloženo je da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH u najskorije vrijeme na nekoj od narednih sjednica usvoji prijedlog Twining grupe EU o izmjeni Pravilnika o PDV-u BiH što će omogućiti uspostavu uzajamnosti između BiH i ostalih država regiona.

Također, zaključeno da je sve države regiona uspostave međusobnu bilateralnu uzajamnost.

Realizacija predloženih zaključaka imaće ogroman benefit za privredu Regiona jer će značajno povećati konkurentnost kompanija regiona na tržištu EU. Ovaj benefit će na posredan način povećati naplatu kako direktnih tako i indirektnih poreza koji će se efektuirati povećanjem prihoda i dobiti pravnih lica regiona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti