Općina Bosanska Krupa poljoprivrednicima isplatila 300.000 poticajnih sredstava

06.05.2020. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Općina Bosanska Krupa poljoprivrednicima isplatila 300.000 poticajnih sredstava

Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju obezbijedila je repromaterijal za sjetvu kukuruza, graha ili krompira.

Općina Bosanska Krupa, u namjeri da potakne i pomogne poljoprivrednu proizvodnju, te sačuva resurse u ovoj privrednoj oblasti, obezbijedila je repromaterijal za sjetvu kukuruza, graha ili krompira.

Na dva poziv koje je Općina Bosanska Krupa objavila u martu i aprilu javila su se 824 zainteresirana poljoprivredna proizvođača. Svima njima je obezbijeđeno sjeme, mineralno đubrivo i zaštitna sredstva za sjetvu redovnih i dodatnih površina.

„Iznenađeni smo i obradovani velikim odazivom naših poljoprivrednika. Nisam očekivao ovakav interes. Je li pandemija virusa utjecala na to da su se neki građani odlučili po prvi put baviti poljoprivredom ne mogu sa sigurnošću znati, ali ono što znam jeste da smo u vrijeme nesreće i ekonomske krize napravili zaista pravi potez. Ako zbog nečega mogu biti sretan i zadovoljan onda je to saznanje da će 824 porodice privređivati na ovaj način, osigurati sebi hranu, ali i stvoriti priliku za zaradu“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Općina Bosanska Krupa pozivima je ograničila površine za sjetvu. Minimalna sjetvena površina kukuruza bila je 0,3 ha, a maksimalna 1 ha, dok je sjetvena površina graha i krompira za koju se mogao dobiti repromaterijal do 0,05 ha.

Ugovori sa korisnicima su potpisani, repromaterijal nabavljen, sjemena skoro sva već zasađena. Ukupna količina repromaterijala dodijeljenog za sjetvu kukuruza iznosi 1.247 vreća (31.175.000 klijavih zrna), količina dodijeljenog graha 1.683,5 kg i krompira 41.250 kilograma. Ukupna zasijana površina kukuruzom iznosi 429,5 ha, graha 24,5 ha, a krompira 16,5 ha.

Općina Bosanska Krupa je u svrhu poticaja poljoprivredne proizvodnje, nabavke repromaterijala za redovne i dodatne površine pomenutih poljoprivrednih kultura utrošila skoro 300 hiljada KM, vlastitih sredstava i sredstava kantona i Federacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti