Opština Višegrad stimuliše privrednu djelatnost: Krediti za radna mjesta

06.08.2009. 12:04 / Izvor: Fokus
Opština Višegrad stimuliše privrednu djelatnost: Krediti za radna mjesta

U Višegradu je objavljen javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu stimulativnih kredita iz sredstava opštine Višegrad ostvarenih po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa, koji se plasiraju posredstvom Nove banke a.d. Banja Luka.

Krediti se dodjeljuju po kamatnoj stopi od 3,49 % na godišnjem nivou za poljoprivrednike, te 4,8 % na godišnjem nivou za preduzetnike, mala i srednja preduzeća. Na iznos odobrenog kredita Nova banka zaračunava 1,5 % troškova za obradu zahtjeva.

Pravo na kreditna sredstva imaju individualni poljoprivredni proizvođači. Minimalni iznos je pet hiljada KM, a maksimalni 50.000 KM, uz mogućnost dodatnih 25.000 KM za lice koje se briše s evidencije nezaposlenih.

Preduzeća mogu dobiti iznos od 50.000 KM, uz mogućnost dodatnih 25.000 KM za svakog novozaposlenog radnika, dok će za kredit iznad 150.000 KM saglasnost davati Skupština opštine Višegrad na prijedlog Kreditnog odbora.

Početni iznos razvojnih kredita opštine Višegrad, koji se plasiraju putem Nove banke, jeste 100.000 KM, što podrazumijeva obavezu zapošljavanja dva radnika. Za svakog dodatno zaposlenog radnika odobrava se po 25.000 KM. Grejs period za ove kredite je 18 mjeseci, a rok otplate šest godina.

Najveći dio sredstava namijenjenih za ove razvojne kreditem, na godišnjem nivou oko dva miliona KM, opština Višegrad dobija od preduzeća Hidroelektrane na Drini, po osnovu naknade za potopljeno zemljište.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti