Otvoreno glasanje za najbolju projektnu ideju Smart Sarajevo City

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Otvoreno glasanje za najbolju projektnu ideju Smart Sarajevo City

24.07.2019. 11:47 / Izvor: Akta.ba

Projekt "Smart Sarajevo", kojeg implementira UNDP, a čija vrijednost je 800.000 KM zatvorio je javni poziv za dostavu idejnih rješenja budućeg razvoja pametnog Sarajeva.

Projekt ima za cilj otvoriti dijalog između građana, predstavnika vlasti, akademske zajednice i privatnog sektora o budućnosti razvoja pametnog Sarajeva, te testirati inovativna rješenja za digitalno urbano planiranje, unapređenje javnih usluga korištenjem novih tehnologija, kao i tzv. "smart" urbano poslovanje.

Svi zainteresirani sada imaju priliku glasati za prijedlog koji im se najviše dopao, od svih pristiglih prijedloga, koji su ocijenjeni kao prihvatljivi za ovaj javni poziv.

Glasanje počinje 24. jula i trajati će do 20. augusta 2019.

Prijedlog koji skupi najveći broj glasova biti će stavljen na listu projekata za finansiranje.

"Da bismo obezbijedili jednako vrijeme za glasanje za sve podnešene prijedloge, uključujući one podnešene poštom te naknadno dodate na ovu platformu - glasovi podrške koje su neki prijedlozi do sada skupili neće se računati u glasanju. U međuvremenu, UNDP, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad ocijeniti će sve prihvatljive prijedloge te će lista odabranih biti predstavljena na javnom događaju u sedmici 26 augusta 2019. Glasajte za prijedlog koji mislite da je važan i koji će napraviti Sarajevo pametnijim gradom", saopćili su inicijatori.

Za projekte koji budu odobreni u sklopu ovog javnog poziva bit će obezbijeđeno 800.000 KM (po 400.000 KM za svaki od predloženih LOT-ova).

Dozvoljeni budžet za projekte koji budu kandidovani i u prvom i u drugom LOT-u je do 85.000 KM.

Javni poziv je bio namijenjen privatnim kompanijama, nevladinim organizacijama, javnim i privatnim univerzitetima, mjesnim zajednicama koje pripadaju detektovanom području, javnim institucijama i agencijama, osnovnim i srednjim šklolama, inovativnim habovima, tehnološkim centrima, lokalnim/regionalnim razvojnim agencijama, te medijima. 

Projektni tim firme GO Office osmislio je projektnu ideju za incijativu Smart Sarajevo City program. Radi se o projektu pametnih rješenja za dojavu obavještenja o stanju zagađenosti zraka u Sarajevu.

Za njihovu ideju Safe Air možete glasati putem linka https://consul.sarajevo.ba/proposals/45-safe-air.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti