PKFBIH: Neprihvatljiv je nedostatak sinzibiliteta za domaće

28.05.2021. 14:14 / Izvor: Akta.ba
PKFBIH:  Neprihvatljiv je nedostatak sinzibiliteta za domaće

Nakon što Vijeće ministara na prošloj sjednici nije podržalo Inicijativu Privredne komore FBiH za donošenje nove, odnosno izmjene i dopune važeće Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana.

Nakon što Vijeće ministara na prošloj sjednici nije podržalo Inicijativu Privredne komore FBiH za donošenje nove, odnosno izmjene i dopune važeće Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana.

"Privredna/Gospodarska komora FBiH izražava krajnje nezadovoljstvo i razočarenje, zbog neprepoznavanja značaja usvajanja ove Odluke za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine. Neprihvatljivo je elementarno nepoznavanje i nedostatak sinzibiliteta za domaće, upravo od strane onih koji u najvećoj mjeru uživaju sve dobrobiti uspješnog poslovanja naših privrednika", istakli su iz PKFBiH.

U mnoštvu problema izazvanog Covidom 19, kao i cjelokupnim složenim privrednim ambijentom u BiH, brojnim problemima sa kojima se susreću privrednici, Privredna/Gospodarska komora FBiH apeluje da se ulože dodatni naporiza dugoročniji poticaj domaćoj proizvodnji kroz sistem preferencijalnog tretmana, koji je upravo sadržan u prijedlogu Odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana, sa kojim su saglasna i strukovna Udruženja.

"Usvajanjem ove Odluke, sigurni smo da bi dali dodatan poticaj našim proizvođačima iz svih grana privrede u BiH. omogućili konkurentnost i rEferentnost, ali i potencijalnim domaćim i stranim proizvođačima za intenzivnije dugoročnije ulaganje u proizvodnju u BiH", saopćeno je.

Smatraju da privreda i privrednici uz sve napore koje ulažu za opstojnost kompanija, radnih mjesta, borbu sa stranom, nelojalnom konkurencijom na tržištu BiH zaslužuju bar minimum razumijevanju nadležnih struktura, i minimum uslova za nesmetan rad.

"Ovim putem želimo pružiti podršku bosanskohercegovačkim privrednicima, čije potrebe u potpunosti razumijemo, na čije uspjehe smo neizmjerno ponosni, čije probleme želimo podijeliti, te zahtijevamo od Vijeća ministara BiH da u drugom krugu glasanja usvoji novu Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti