Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Planiranje putovanja: Za ove zemlje trebat će vam negativan Covid-19 test

18.06.2020. 09:35 / Izvor: Akta.ba

Zbog pandemije koronavirusa još uvijek su na snazi određene mjere kada su putovanja u pitanju.

Prema posljednjim podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, Republika Bugarska je jedina zemlja u Europi koja zabranjuje ulazak državljanima Bosne i Hercegovine, u bilo koje svrhe i po bilo kom osnovu, pa čak i u svrhu tranzita.

Ipak, kako su za Akta.ba iz ovog ministarastva kazali, to nije predstavljalo problem da u koordinaciji sa Ambasadama Bosne i Hercegovine u Sofiji i Ankari omogući nesmetan prolazak naših državljana koji su kopnom i teritorijem Bugarske odlazili na liječenja u Tursku.

"Režim ulaska i kretanja stranaca svakodnevno je izložen izmjenama i dopunama. Naši građani trenutno  imaju mogućnost nesmetanog povratka u one države u kojima imaju regulisano pravo na boravak radne obaveze i slično, te su tom prilikom dužni poštivati epidemiološke i zdravstvene mjere koje mogu obuhvatati karantin ili samoizolaciju”, kazali su.

Postoji nekoliko država koje su striktno zabranile ulazak stranih lica na njihov teritorij po bilo kom osnovu izuzev u svrhu tranzita i povratka u BiH – zemlje na tranzitnoj ruti kao što su Japan, Indija, Kina, Ruska Federacija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bangladeš, Irak, Istočni Timor, Kipar, Laos, Libanon, Mijanmar, Nepal, Novi Zeland, Singapur, Šri Lanka i Vijetnam.

Iz MVP BiH su kazali, a prema raspoloživim podacima,  da u ovom trenutku, negativan Covid-19 test zahtijevaju zemlje  Austrija, Češka, Grčka, Indija, Indonezija, Pakistan, Sjeverna Makedonija, Turska, Kambodža, Laos, Mijanmar, Tajland. Međutim postoji mogućnost da neke zemlje, pored spomenutih, nisu službeno obavijestile ovo Ministarstvo o restrikcijama. Test nije potreban u slučaju tranzita, izuzev u Indiji.

I.R.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti