Platne kartice od 5.000 KM za mještane u najugroženijim selima Semberije

10.07.2014. 08:32 / Izvor: Fena
Platne kartice od 5.000 KM za mještane u najugroženijim selima Semberije

Podjela platnih kartica ugroženom stanovništvu Semberije izvršena je danas stanovništvu u majskim poplavama najugroženijim bijeljinskim selima.

Podjela platnih kartica ugroženom stanovništvu Semberije izvršena je danas stanovništvu u majskim poplavama najugroženijim bijeljinskim selima.

Kartice Fonda solidarnosti za obnovu RS-a, u vrijednosti od 5.000 KM, dodjeljene su za 389 mještana u Velinom Selu i Brocu, čiji su stambeni objekti bili poplavljeni.

Ipak, ovim platnim karticama još neće moći kupiti neophodnu robu, namještaj ili plaćati obaveze, jer, kako su naveli iz Vlade RS, kartice će biti aktivirane nakon što ih dobije 50 posto korisnika.

Po sadašnjim najavama, plaćanje karticama trebalo bi da bude moguće od naredne sedmice.

U Velinom Selu, koje je najduže bilo pod vodom, platnu karticu je dobila i Dragica Lukić, a namjerava da je upotrijebi u sanaciju kuće.

Branko Marjanović ističe da će karticu upotrijebiti za nabavku najpotrebnijeg, namještaja, bez kojeg su ostali tokom poplava.

Platne kartice dodjeljuju se samo onom stanovništvu čiji su stambeni objekti oštećeni tokom poplava, a štete popisala nadležna komisija.

Dodjeli platnih kartica prisustvovao je i entitetski predsjednik Milorad Dodik, koji smatra da je 5.000 KM „sasvim dovoljno da se sanira od poplava prosječni stambeni objekat“.

On je naveo i da će se ovim platnim karticama moći platiti i računi za električnu energiju ili rate kredita kod nekih komercijalnih banaka, što će, kako kaže, uskoro biti utvrđeno.

Po najavama iz Vlade RS-a, ove platne kartice bit će podijeljene i ostalom od poplava ugroženom stanoništvu u RS, prema obrađenim podacima dostavljenim od lokalnih komisija za popis štete.

Dosad je oko 200 kompanija u RS potpisalo ugovore sa Vladom o vaučerskoj prodaji širokog spektra robe za platne kartice, čija podjela je počela jučer.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti