Počeli otkazi u Aluminiju, nove ugovore o radu popisalo oko 380 radnika

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Počeli otkazi u Aluminiju, nove ugovore o radu popisalo oko 380 radnika

04.09.2019. 11:55 / Izvor: Fena

Radnici Aluminija od utorka su počeli dobivati otkaze koje je dosad dobilo njih 70-ak, a koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH, potvrdio je Feni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, napomenuvši kako s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.

"Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu koji će u konačnici popisati njih oko 500", kazao je Biokšić.  

Dodao je kako je nove ugovore o radu potpisalo oko 380 radnika mostarskog poduzeća, no kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni Biokšiću nije poznato.

"Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni", ocijenio je.

 Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosit će u prosjeku oko 8.500 maraka.  

"Netko će dobiti veće, netko manje otpremnine od tog iznosa, ovisno o godinama radnog staža provedenih u Aluminiju", ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Naveo je i kako nije upoznat s time što će se dalje događati s nekadašnjim industrijskim gigantom i kada bi moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti