Poljoprivredni sektor u FBiH nekonkurentan na domaćem i na stranom tržištu

02.10.2019. 07:40 / Izvor: Akta.ba
Poljoprivredni sektor u FBiH nekonkurentan na domaćem i na stranom tržištu

Angažovani stručnjak Ivica Sivrić vodio je diskusiju tokom današnjeg rada u kom su učestvovali ključni akteri u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane.

O radnom dokumentu koji prikazuje analizu stanja u Federaciji BiH u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane, zatim ruralnog razvoja i turizma, diskutovano je danas na radionici vezanoj za izradu Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027., čiji je organizator tim Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

- Osnovni problem poljoprivrednog sektora FBiH je njegova nekonkuretnost i na domaćem i na stranom tržištu, a uzrok je niska produktivnost po jedinici proizvodnje. Niska produktivnost poljoprivrede je posljedica malih, isparcelisanih posjeda koji onemogućavaju jasniju specijalizaciju, prvenstveno u biljnoj proizvodnji, zatim slabe tehničko-tehnološke opremljenosti gazdinstava, odnosno zavisnosti proizvodnje od vremenskih prilika, nedovoljno znanje o novim suvremenim sortimentima i tehnologijama proizvodnje. Pomaci u smislu unapređenja produktivnosti su primjetni, međutim taj proces je veoma spor - navodi se u saopćenju Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Poljoprivreda je osnovna, ali ne i jedina raspoloživa moguća aktivnost stanovnika ruralnih područja. Kako se dodaje u saopćenju, značajan uticaj ima i šumarstvo, kao i sve osjetnija uloga turizma na ovim prostorima. Planinska područja idealna su za provođenje zimskih sportskih aktivnosti, ali i ljetne aktivnosti poput biciklizma, šetnje, penjanja po stijenama, paraglidinga. Tu su  također tradicionalni običaji, zanati, kao i raznovrsna gastroponuda. Uz sve to  imamo i bogatu kulturno historijsku baštinu.

Turizam kao grana gospodarstva postala je posljednih godina značajna karika za mogućnost ubrzanog razvoja. Prema podacima iz 2017. godine, direktni doprinos turizma u BDP-u je iznosio 350 miliona eura (2,3 posto ukupnog BDP-a), a predviđa se porast od 5,6 posto godišnje u razdoblju od 2017-2027. U 2016. turizam je direktno podržavao 22.000 radnih mjesta, a očekuje se zapošljavanje 30.000 ljudi, direktno i indirektno, do 2027. godine.

Angažovani stručnjak Ivica Sivrić vodio je diskusiju tokom današnjeg rada u kom su učestvovali ključni akteri u oblastima poljoprivrede i proizvodnje hrane, zatim ruralnog razvoja i turizma (Vlada Federacije BiH, federalna i kantonalna ministarstva i vezane institucije, Svjetska banka...). Ishod diskusije su matrice prepoznatih problema, izazova i potencijala.

Nakon ove, kao i ostalih 12 radionica tokom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života Federacija BiH, odnosno predložena razvojna rješenja. Slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će se definisati vizija Strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027., strateški ciljevi i okvirni prioriteti.

Realizacija svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekt podrške integralnom razvoju u BiH (UNDP) koji finansira Vlada Švicarske, saopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti