Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Poplave su ugrozile i do 20.000 radnih mjesta

Situacija na tržištu rada je izuzetno teška u ovom momentu i poslije prirodne nesreće i poplava koje su pogodile BiH realno je ugroženo 10, 15 pa možda čak i 20 hiljada radnih mjesta.

28.06.2014. 10:58 / Izvor: nap.ba

Situacija na tržištu rada je izuzetno teška u ovom momentu i poslije prirodne nesreće i poplava koje su pogodile BiH realno je ugroženo 10, 15 pa možda čak i 20 hiljada radnih mjesta, kazao je Adnan Delić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

Govoreći o predstojećoj međunarodnoj konferenciji o zapošljavanju koja će biti održana 1. jula u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova BiH i Svjetske akademije umjetnosti i nauke, Delić je naglasio da će ova konferencija pružiti korak više gdje će i oni imati svoju prezentaciju.

"Svi zaključci koji budu prezentirani od strane nauke i struke, i poslodavaca s druge strane bit će implementirani u zakonska rješenja koja će biti upućena u parlamente. Svakako da ovakva konferencija može dobro doći s obzirom da će biti prezentirani programi očuvanja postojećih radnih mjesta, uspješne priče u BiH od strane privrednike i potencijali BiH gdje može kreirati nova radna mjesta u narednom periodu", kaže Delić.

On naglašava da su to svakako poljoprivreda, proizvodnja električne energije, turizam, drvna industrija.

Cilj konferencije pod nazivom „Konferencija o rastu zaposlenosti – na putu ka oporavku“ je da ukaže da nezaposlenost i ekonomska kriza predstavljaju najveće probleme i opasnosti sa kojima se čovječanstvo danas susreće. Kroz konkretne primjere i projekte ukazat će se na moguće pravce rješavanja problema nezaposlenosti u BiH i regionu.

Učesnicima konferencije, između ostalih, obratit će se ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, generalni direktor Svjetske akademije umjetnosti i nauke Garry Jacobs, počasni predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i nauke akademik Ivo Šlaus, direktorica Svjetske banke u BiH Anabela Abreu, šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Peter Sorensen, rezidentni  koordinator  Ujedinjenih naroda i rezidentni  predstavnik  Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Yuri Afanasiev i drugi domaći i međunarodni stručnjaci u oblasti rada i zapošljavanja, prenosi Patria.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti