Posla ima za 10.100 ljudi

16.06.2018. 08:36 / Izvor: Glas Srpske
Posla ima za 10.100 ljudi

Na adresu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske pristiglo je 2.689 zahtjeva poslodavaca koji u toku godine žele da zaposle 10.108 lica.

Na adresu Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske pristiglo je 2.689 zahtjeva poslodavaca koji u toku godine žele da zaposle 10.108 lica, dvostruko više nego što je predviđeno programima zapošljavanja.

Za podsticaj zapošljavanja 4.288 radnika u privredi RS ove godine predviđeno je 14,67 miliona maraka kroz sedam stimulativnih projekata, a u Zavodu za zapošljavanje su istakli da komisija trenutno obrađuje prispjele zahtjeve za šest programa koji su pristigli na konkurs, nakon čega će donijeti odluku o odobravanju sredstava po svakom projektu pojedinačno.

"Poslodavac su u obavezi da u roku do 30 dana od momenta dostavljanja odluke o odobravanju sredstava zaključi ugovor sa Zavodom i primi radnike u radni odnos i sa njim zaključi ugovor o radu", kazali su u Zavodu.

S obzirom na to da se prijavilo znatno više zainteresovanih nego što je planirano da bude zaposleno, u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS  ističu da će komisija pri obradi zahtjeva uzeti u obzir i dodatne kriterijume kao što su vrsta djelatnosti poslodavca, te da će prednost biti data proizvodnim preduzećima.

"Pripravnici, djeca poginulih boraca, kao i poslodavci za regresno vraćanje doprinosa, moći će konkurisati tokom cijele godine, a javni poziv za zapošljavanje izbjeglih, raseljenih i povratnika još nije raspisan", istakli su u Ministarstvu i dodali da će prednost, između ostalog, imati preduzeća i pojedinci koji traže podsticaj za samozapošljavanje iz nerazvijenih sredina.

"Prioritet su lica koja duže čekaju posao, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a posebnu pažnju komisija će obratiti na lica sa invaliditetom", dodali su Ministarstvu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić istakao je da veliki broj zahtjeva poslodavaca pokazatelj da Srpska ima potencijala da zapošljava.

Međutim, nadležni treba da pooštre kriterijume, tako da podsticaje mogu dobiti samo oni poslodavci koji garantuju da će ispuniti sve propisane uslove - rekao je Škrebić.

Vozači

U Zavodu za zapošljavanje, koji realizuje “Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2018. godini”, čija je ukupna vrijednost milion KM, istakli su da je za ukupno 45 lica za zanimanje vozač do sada apliciralo devet poslodavca. Program se, kažu, provodi kroz dvije komponente, a obrada zaprimljenih zahtjeva je u toku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti