Potpisani ugovori: 1.500 KM za sadnju lješnika i jagoda

26.09.2017. 09:22 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori: 1.500 KM za sadnju lješnika i jagoda

U sklopu ugovora aplikanti dobijaju bespovratna sredstva, sjemenski sadni materijal, zaštitna sredstva i sistem za navodnjavanje.

U okviru projekta Lokalni integrisani razvoj koji provodi Razvojni program UN (UNDP) u saradnji sa opštinom Šamac, u Šamcu je potpisan ugovor između opštine i tri aplikanta koji su prošli proceduru Javnog poziva u junu mjesecu i dobili opremu u vrijednosti od oko 5.000 KM po aplikantu za sadnju lješnika i jagoda.

Načelnik službe za lokalno ekonomski razvoj Predrag Nedić kaže da je u okviru projekta lokalni integrisani razvoj koji provodi UNDP u saradnji sa 21 opštinom u BiH među kojima je i opština Šamac u junu mjesecu bio raspisan javni poziv za dodjelu sredstava, odnosno za podizanje zasada lješnjaka i jagoda koji se odnosi za opštinu Šamac i za podizanje zasada jagoda i trešnje koje se odnose na neke druge opštine.

"Cilj projekta je podizanje životnog standarda ruralnog stanovništva i zapošljavanje. U sklopu javnog poziva sa ovog podrčja se prijavilo 25 aplikanata. Međutim nakon bodovanja i ocjenjivanja, samo tri aplikanta su dobili prolaznu ocjenu", kaže Nedić.

On dodaje da je UNDP formirao komisiju koja je izlazila na lice mjesta i vršila provjeru terenu i ispitivanja zemljišta.

Nedić podsjeća da u sklopu ugovora aplikanti dobijaju bespovratna sredstva, sjemenski sadni materijal, zaštitna sredstva i sistem za navodnjavanje.

"Vrijednost donirane opreme je oko 5.000 KM, s tim da i ti aplikanti imaju obavezu da učestvuju u realizaciji projekta sa 20% svojih sredstava. Ovim projektom opština Šamac želi da podrži razvoj poljoprivrede seoskih domaćinstava i zapošljavanje", kaže Nedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti