Prevaziđena ograničenja: Proširen krug lica koja mogu biti privatni partneri

22.02.2020. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Prevaziđena ograničenja: Proširen krug lica koja mogu biti privatni partneri

Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer, na sjednici u Banjoj Luci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je jučer, na sjednici u Banjoj Luci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu u Republici Srpskoj.

Cilj donošenja ovog zakona je otklanjanje administrativno‐tehničkih barijera i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u privlačenju stranih i domaćih investitora u realizaciji  kapitalnih projekata za zadovoljenje javnih potreba.

Ovim zakonom, kao novina, proširen je krug  lica koja mogu biti privatni partneri, tako što je propisano  da u postupku izbora privatnog  partnera mogu učestvovati domaća i strana, fizička i pravna lica. Predlaganjem ovakvih rješenja prevaziđena su ograničenja koja su bila propisana Zakonom koji je na snazi.

Javno‐privatno partnerstvo se može realizovati u svim oblastima u kojima javni partner pruža usluge ili su u okviru nadležnosti javnog partnera.

Važna izmjena se odnosi na pravo jedinica lokalne samouprave da odlučuju o projektima javno-privatnog partnerstva, odnosno da daju saglasnost na prijedlog projekta i zaključivanje ugovora, ako je javni partner jedinica lokalne samouprave.

"Takođe, bitno je naglasiti da je pojednostavljen i ubrzan postupak odobravanja projekta i smanjen broj faza potrebnih za realizaciju projekta putem javno-privatnog partnerstva. Ovim izmjenama Zakona, procedura realizacije projekata modelom javno‐privatnog partnerstva bi se pojednostavila, prvenstveno kroz procedure odobravanja projekata i zaključivanja ugovora", saopšteno je iz Vlade RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti