Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pripremljen set mjera za oporavak privrede u RS

20.06.2020. 08:22 / Izvor: Akta.ba

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija pripremili su set srednjoročnih mjera s ciljem podrške bržem oporavku privrede i ublažavanju štetnih posljedica pandemije koronavirusa.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović danas je održala sastanak s predstavnicima banaka i mikrokreditnih organizacija na kojem je detaljno predstavljena mjera "Garantni program podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2".

Cilj Garantnog programa je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od banke ili mikrokreditne organizacije. 

"Garancije Garantnog programa su portfolio garancije, tj. skup pojedinačnih garancija za kredite iz portfolija, i predstavljaju bezuslovnu garanciju RS, koju u njeno ime i za njen račun izdaje Garantni fond", navodi se u saopćenju iz Ministarstva finansija.

Podsjećaju da je Garantni program pripremljen po ugledu na najbolju međunarodnu praksu, poštujući pravila struke, te uzimajući u obzir fiskalni kapacitet RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti