Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Razmatrana dinamika radova na Koridoru Vc

18.05.2018. 07:59 / Izvor: Akta.ba

U prostorijama Hrvatskih autocesta u Zagrebu, jučer je održan sastanak na kojem su učestvovali Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a, Miodrag Furdin, direktor Sektora za investicije i EU fondove HAC-a, Darko Šošić, koordinator Investicione jedinice za EU fondove HAC-a, Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, te Igor Pejić, sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Osim presjeka stanja i razmjene informacija od obostranog značaja, na sastanku je razmatrana dinamika aktivnosti na Autocesti na Koridoru Vc, sa posebnim naglaskom na dionicu Svilaj - Odžak - most Svilaj - Beli Manastir - Osijek.

Uz nepovoljan vodostaj u proteklom periodu, na današnji dan je konstatirana realizacija od 44,3% radova na mostu Svilaj, jednoj od ključnih tačaka na Autocesti na Koridoru Vc, čiji su investitori Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i HAC Zagreb.Sa bh. strane, dionica Svilaj - Odžak je okončana, dok je sa hrvatske strane okončana dionica autoceste Beli Manastir - Osijek, a uskoro se očekuje početak radova na dionici od Osijeka prema mađarskoj granici.

Inicirano je intenziviranje saradnje i zajednički nastup prema EU fondovima u oblasti sigurnosti cestovnog prometa, multimodalnom prometu, ITS-u te smanjenju prometnih zagušenja. Jednoglasno je prihvaćen zaključak o potrebi pripreme zajedničkog memoranduma, odnosno protokola o saradnji u ovim oblastima, kao jednog od instrumenata za što skoriju pripremu i potpisivanje međudržavnih sporazuma o povezivanju prometnih tokova i informacija i zajednički nastup prema institucijama i tijelima EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti