Vijesti

Realizacija Sporazuma o privrednoj saradnji vlade RS i Srbije: Skromne isporuke namještaja

07.12.2009. 08:19 / Izvor: Nezavisne novine

Fabrike namještaja iz RS počele su sa prodajom proizvoda na srbijanskom tržištu po subvencionisanim kreditima u skladu sa Sporazumom o privrednoj saradnji vlada RS i Srbije, ali nisu zadovoljne ostvarenim prihodima.

U Udruženju prerade drveta pri Privrednoj komori RS kažu da su primjetni pomaci u plasmanu namještaja "preko Drine", koji se prodaje putem kredita s kamatom od pet odsto uz rok otplate do pet godina.

"Prodaja našeg namještaja u Srbiji putem subvencionisanih kredita čini 10 % ukupnog plasmana na to tržište, čija je vrijednost u prvih devet mjeseci iznosila šest miliona KM", kazao je Lazo Šinik, sekretar tog udruženja.

On ocjenjuje to solidnim rezultatima s obzirom na to da je u Srbiji, zbog pada kupovne moći, smanjena prodaja i namještaja njihovih proizvođača.

Šinik kaže da su Vlada RS i Privredna komora pomogli domaće firme obezbijedivši im najatraktivniju lokaciju na prošlomjesečnom Sajmu namještaja u Beogradu. Na zajedničkom štandu bile su firme GMP Laktaši, "Nova DI Vrbas" Banjaluka, "Nova DI Podgradci" iz Gornjih Podgradaca, "Javor" Prijedor, FOD Šekovići i gradiški "Metal".

U GMP-u, međutim, kažu da nisu zadovoljni odzivom kupaca iako su uspostavili saradnju sa tri tamošnje firme.

"Radi se o suviše malim poslovima zato što građani Srbije namještaj više kupuju na čekove nego podizanjem kredita", izjavio je Miodrag Ćejić, zamjenik direktora GMP-a.

Dragiša Kalinić, direktor "Nove DI Vrbas", kaže da je ulazak na srbijansko tržištu njihov prioritet, ali da nije previše optimističan da će u uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve.

"Uprkos očiglednim naporima i dobroj volji vlada RS i Srbije, ekonomska kriza je učinila svoje. Smanjila je standard građana Srbije i usporila izgradnju novih stambeno-poslovnih objekata, što se odrazilo na manji plasman namještaja", rekao je Kalinić.

U Udruženju prerade drveta RS ističu da je globalna recesija uticala na pad ovogodišnje proizvodnje u tom sektoru za oko 30 %, dok isporuke u Srbiju imaju blaži pad koji iznosi 13 %.

"To je pokazatelj da je bilo pomaka i da će, uz dodatni napor samih naših proizvođača u prilagođavanju tržištu, iduće godine biti ostvareni značajniji rezultati na tržištu Srbije", naglasio je Šinik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti