Svaki građanin Crne Gore zadužen više od 8.000 eura

14.10.2020. 09:36 / Izvor: Tanjug
Svaki građanin Crne Gore zadužen više od 8.000 eura

Ukupan dug po stanovniku Crne Gore iznosi 8.059 eura, kada se sabere dug sektora stanovništva prema bankama i zvanični državni dug.

Ukupan dug po stanovniku Crne Gore iznosi 8.059 eura, kada se sabere dug sektora stanovništva prema bankama i zvanični državni dug, pišu Dnevne novine.

Ukupan dug sektora stanovništva po osnovu kredita uzetih kod banaka iznosio je 1,39 milijardi eura, što je gotovo 2.237 eura po glavi stanovnika, pokazuju novi podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Dug prema bankama se računa kao zbir kredita i pripadajuće kamate i u posljednjih pola godine konstantno raste, bez obzira na to što opada suma odobrenih kredita, prenosi portal Cdm.me.

Zaduženost stanovništva po osnovu kredita je povećana za 33,3 miliona eura ili 2,5 odsto u odnosu na kraj 2019. godine, odnosno za 95,7 miliona eura ili 7,4 odsto na godišnjem nivou.

"Sektor stanovništva se uglavnom zadužuje kod banaka na rok duži od jedne godine. Na kraju juna tekuće godine, 98,1 odsto od ukupno odobrenih kredita ovom sektoru se odnosilo na dugoročne kredite", navodi se u dokumentu CBCG.

U tekstu se dodaje da je državni dug na kraju drugog kvartala iznosio 3,66 milijardi eura, te da, uzimajući u obzir procjenu Zavoda za statistiku da Crna Gora ima 622.208 stanovnika, to znači da državni dug po glavi stanovnika iznosi 5.888 eura.

Sabiranjem duga stanovništva prema bankama i duga države prema povjeriocima dolazi se do velike sume, prema kojoj je svaki građanin Crne Gore zadužen 8.059 eura.

Iako nije u pitanju računovostvena kategorija, dug je realno izračunat budući da pada na teret svih građana Crne Gore, pišu Dnevne novine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti