Guverneri centralnih banaka BiH i Crne Gore razgovarali o uticaju pandemije

04.03.2021. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Guverneri centralnih banaka BiH i Crne Gore razgovarali o uticaju pandemije

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i guverner Centralne banke BiH Senad Softić razmijenili su informacije o uticaju pandemije uzrokovane koronavirusom na finansijski sistem.

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić i guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić razmijenili su informacije o uticaju pandemije uzrokovane koronavirusom na finansijski sistem, realnu ekonomiju i stanovništvo.

Guverneri su razgovarali o aktivnostima centralnih banaka Crne Gore i BiH preduzetim u uslovima pandemije, istakavši da su bankarski sektori obje zemlje očuvali stabilnost te da su likvidnost i solventnost na nivou sistema zadovoljavajući.

Saglasni su u ocjeni da svaku krizu, pa tako i ovu, treba iskoristiti za brže promjene na bolje. Trend digitalizacije finansija, što često znači i povećanje efikasnosti finansijskih usluga, traje već neko vrijeme, no pandemija koronavirusa ga je značajno ubrzala. Novih tehnologija je jako puno, a važno je osigurati da one doprinose dobrobiti stanovništva i održivom rastu, saopćeno je iz CBBiH.

Međusobna saradnja dvije centralne banke ocijenjena je izuzetno uspješnom i na bilateralnom i multilateralnom nivou, budući da su centralne banke obje zemlje članice Kluba guvernera zemalja Centralne Azije, Crnog mora i Balkana te holandsko-belgijske konstituence Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u okviru kojih se razmjenjuju informacije o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u zemljama članicama.

Guverneri su iskazali obostranu želju za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje između dvije monetarne institucije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital