Ponovno suđenje: Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora

13.11.2020. 10:37 / Izvor: Akta.ba
Ponovno suđenje: Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora

Prvom presudom Sanader je bio osuđen na ukupno devet godina zatvoraIvo Sanader kao ni ostali optuženici nisu došli na izricanje presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama.

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević krivi su. Međutim, HDZ je proglašlen odgovornim, piše Direktno.hr.

"Prvooptuženi Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi", navodi se u obrazloženju presude.

"U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a osam  milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a. Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, dio je dan Sanaderu za put u SAD, te za odijela", nastavlja sutkinja. 

"Ivo Sanader, kao službena i odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj, Barišić je s namjerom pomogao, Branka Pavođević kao iskoristila položaj i ovlasti" dodaje.

HDZ je odgovoran

Sanader je dobio osam godina zatvora, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvora.

"HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 milijuna kuna. Od Sanadera i članova obitelji oduzima se 275 tisuća kuna", nastavlja sutkinja.

Utvrđen mu je nesrazmjer imovine u iznosu od gotovo 15 milijuna kuna.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu došli na izricanje presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama.

Tijek suđenja

Presudu zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna preko marketinške agencije Fimi media, koja je tijekom desetogodišnjeg postupka postala sinonim političke korupcije u Hrvatskoj, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda objavilo na ročištu koje je počelo u 10 sati.

Iako je na odsluženju druge zatvorske kazne Sanader nije u sudnici, već na rehabilitaciji u toplicama, a mogućnost nedolaska od suda je zatražio uoči završnih govora prošloga tjedna, zbog zdravstvenog stanja, odnosno postoperativne rehabilitacije i pandemije korona virusa.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu koju je još 2013. donijela zagrebačka sutkinja Ivana Kršul.

I dok je USKOK smatrao da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdili su da dokaza o krivnji nema.

Odvjetnici HDZ-a u čijem je crnom fondu navodno završio dio 'prljavog' novca ustvrdili su da bi odgovornost stranke trebala biti u prekršajnoj domeni, a Sanaderova obrana ponavlja da se inkriminacija temelji isključivo na riječima bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića, čiji su iskazi kako tvrde "kontradiktorni, nesuglasni i nelogični".

Uz Sanadera, HDZ i Barišića, na optuženičkoj klupi su i stranačka blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček. Ni oni u petak nisu došli na izricanje presude.

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. nakon priznanja osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je USKOK stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader koji od 2019. izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja INA-e, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Roberta Ježića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti