Afera Software: U Hrvatskoj uhapšena bivša ministrica i još tri osobe

10.11.2021. 12:45 / Izvor: HINA
Gabrijea Žalac

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera teškog oko 16,2 milijuna kuna.

U akciji Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, policija je jutros zbog afere Software uhitila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac, ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislav Petric, te još dvije osobe. 

Ured europskog javnog tužitelja priopćio je da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) "provodi hitne dokazne radnje" koje se odnose na četiri osobe.

Sumnjiče ih da su počinili kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), a u vezi sa postupcima javne nabave informatičkog sustava.

"Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", izvijestio je Ured europskog tužitelja.

Ravnateljstvo policije je, ne objavivši identitete osumjičenika, priopćilo da je kriminalističkim istraživanjem, pored fizičkih osoba, obuhvaćeno nekoliko pravnih osoba s područja PU zagrebačke, PU splitsko-dalmatinske i PU vukovarsko-srijemske.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog  kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, navelo je Ravnateljstvo policije.

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softwera teškog oko 16,2 milijuna kuna, koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki "Ampelos".

PNUSKOK-ovi policajci su prije dvadesetak dana po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO), novoformiranoga tužiteljskoga tijela koje se bavi malverzacijama u kojima su oštećeni Europski fondovi, izvršili nekoliko pretraga u navedenome ministarstvu te izuzeli dokumentaciju u vezi sa "Ampelosom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti