INA počela proizvodnju plina iz nove jadranske bušotine

18.03.2022. 08:20 / Izvor: HINA
proizvodnja plina

Foto: Dusko Marusic PIXSELL

Ina je započela s proizvodnjom prirodnog plina iz nove bušotine na plinskom polju Ika u sjevernom Jadranu.

Ina je započela s proizvodnjom prirodnog plina iz nove bušotine na plinskom polju Ika u sjevernom Jadranu, priopćila je Ina u četvrtak.

"Bušotina Ika B-1R-DIR uspješno je spojena na postojeći Inin proizvodni sustav u sjevernom Jadranu čime je osiguran ulazak novih 150 tisuća kubičnih metara prirodnog plina dnevno u hrvatski plinski sustav. Godišnja proizvodnja nove bušotine kretat će se na razini od gotovo 55 milijuna kubičnih metara, što u ovom trenutku predstavlja gotovo 7% ukupne Inine proizvodnje plina na moru i kopnu", kaže se u Ininom priopćenju.

Dodaje se kako je nova bušotina rezultat Ininih aktivnosti koje su započele 2019. godine u okviru programa "Razradni program sjeverni Jadran" svrha kojega je utvrditi sve potencijalne lokacije za nova bušenja na sjevernom Jadranu, čime bi se zaustavio očekivani prirodni pad proizvodnje na sva tri Inina eksploatacijska polja na kojima je operator sjeverni Jadran, Marica i Izabela.

Realizacija toga programa počela je u rujnu 2020. godine, a do sada su izrađene tri nove bušotine. Ika B-1R-DIR prva je puštena u proizvodnju, a početkom travnja očekuje se puštanje u proizvodnju i druge, s ukupnom očekivanom dnevnom proizvodnja oko 40 tisuća kubičnih prirodnog plina. Treća bušotina podrazumijeva potencijalnu izgradnju nove platforme o čemu će biti odlučeno nakon realizacije cijelog programa u idućim godinama, kažu u Ini.

Ina podsjeća da od 2016. godine investira i na kopnu što je do sada rezultiralo komercijalnim otkrićem plinskog ležišta pokraj mjesta Severovci s izmjerenom količinom plina od 53 tisuće kubičnih metara na dan i manjim nalazištem nafte kod mjesta Jankovac. Te bušotine će u sljedećem razdoblju biti privedene proizvodnji, a istraživanja se nastavljaju.

Kompanija ulaže i u razradne projekte čiji je cilj povećanje proizvodnje nafte i plina na postojećim poljima. Tako je nedavno uspješno izbušena bušotina na eksploatacijskom polju Jamarice pokraj Novske s očekivanom novom proizvodnjom od oko 40 tisuća kubičnih metara prirodnog plina na dan nakon što se privede proizvodnji. Pokrenute su i aktivnosti privođenja proizvodnji plinskog polja Zalata-Dravica koje se prostire i na području Mađarske. Sav plin dopremat će se na objekte prerade Molve, odakle će dalje ići prema domaćim kupcima kroz hrvatski plinski sustav, kažu u Ini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti