Slovenija pred ukidanjem zadnjih restrikcija, maske samo za rizičnije osobe

11.04.2022. 12:26 / Izvor: Agencije
slovenija

Slovenija se priprema na ukidanje zadnjih restriktivnih mjera vezanih za epidemiju Covida-19 koja je u padu, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Slovenija se priprema na ukidanje zadnjih restriktivnih mjera vezanih za epidemiju Covida-19 koja je u padu, potvrdio je u ponedjeljak slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.

Zadnjih je dana jako prisutan trend pada zaraza i hospitalizacija, pa bi o ukidanju obveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima odluka mogla biti donesena još ovaj tjedan.

Umjesto obveze, nošenje maski u zatvorenom ostalo bi samo kao preporuka, a i dalje bi se morale nositi u  za domovima starijih i bolnicama, naveo je Poklukar u izjavi za medije nakon posjeta Infektivnoj klinici u Ljubljani gdje je razgovarao o trenutnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji.

Poklukar očekuje da će i predstojeći  ljetni mjeseci  proteći u znaku "povratka na staro normalno", prenosi Hina.

Slovenska vlada objavila je u ponedjeljak da je u protekla 24 sata s oko 3800 PCR i brzih antigenskih testova potvrđeno 528 novih zaraza, što je velik pad u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 785, te u odnosu na stanje prije sedam dana, kad je bilo 802 zaraza.

"U bolnicama je trenutno 275 covid pacijenata, od čega 39 na intenzivnim odjelima, a u padu su 14-dnevna incidencija te 7-dnevni prosjek zaraženih u jednom danu. U zadnja  24 sata preminulo je troje oboljelih", objavilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo zdravstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti