Slovenija snizila procjenu rasta BDP-a u 2022. na 3,8 posto

28.04.2022. 12:44 / Izvor: Agencije
slovenija

Slovenija je smanjila svoju procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s prijašnjih 4,2 na 3,8 posto, potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar finansija Andrej Šircelj.

Slovenija je smanjila svoju procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s prijašnjih 4,2 na 3,8 posto, potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar finansija Andrej Šircelj.

Smanjenu procjenu rasta vladin ured za makroekonomske analize (UMAR) pripremio je prije mjesec dana, ali ju je vlada Janeza Janše po navodima medija do sada odbijala prihvatiti kao previše pesimističku jer navodno nije uvažavala velik rast javnih investicija.

Šircelj je na konferenciji za novinare to zanijekao, izjavivši da su iza kašnjenja prihvaćanja procjene rasta stajali stručni razlozi, a ne političke kalkulacije jer se čekalo s održavanjem parlamentarnih izbora i da su pogoršani podaci "skrivani od javnosti", kako je tvrdila oporba.

"Vladu su pri tome vodila stručna pitanja jer je željela što točniju procjenu", kazao je dodavši da su UMAR-ove procjene zadnjih godina bile niže od stvarnog rasta, što u načelu može dovesti do pogrešnih odluka vezanih na fiskalnu politiku, proračun i potrošnju.

Nova korigirana procjena rasta UMAR-a još uvijek je malo bolja od  on Međunarodnog  monetarnog fonda  (IMF) koji je ovih dana zbog negativnih učinaka rata u Ukrajini na globalni rast Sloveniji za ovu godinu prognozirao rast gospodarstva od 3,7 posto.

Šircelj je kazao da odlazeća vlada Janeza Janše Sloveniji ostavlja zdrave finansije i gospodarstvo u cjelini, da je nezaposlenost na najnižoj razini, a prihodi države stabilni i s tendencijom rasta, te da će se do 2025. godine državni dug smanjiti sa sadašnjih 79,8 na 68 posto ako se nastave započeti reformi procesi, a kao glavne izazove u vezi s inflacijom koja je u porastu naveo je rast energetskih troškova i hrane zbog posljedica rata u Ukrajini, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti