Zemlje s najboljim i najgorim putevima u Evropi: Evo gdje je BiH

31.08.2022. 11:48 / Izvor: Investitor
putevi

Na donjem kraju ljestvice nalazi se Bosna i Hercegovina i Moldavija, sa najgorim evropskim putevima.

Najbolji putevi u Evropi, oni koji se nalaze u Holandiji i Švajcarskoj, također su među najboljima na svijetu, pokazuju podaci Izvještaja o globalnoj konkurentnosti koji objavljuje Svjetski ekonomski forum. Podaci se odnose na pretpandemijsku 2019. godinu, piše investitor.me.

Najgori putevi su u istočnoj Evropi

Na donjem kraju ljestvice nalazi se Bosna i Hercegovina i Moldavija, sa najgorim evropskim putevima. 

BiH je ocijenjena sa 2.8, a Moldavija sa 2,6. Tek nešto bolje rezultate imaju Rumunija i Ukrajina (po 3,0), Bugarska i Sjeverna Makedonija (po 3,4), te Srbija sa 3,5 bodova.

Crna Gora se sa indeksom 3,9 ne može pohvaliti u odnosu na konkurenciju. Istu ocjenu dobila je Albanija, 

Najbolji putevi u srednjoj i istočnoj Evropi nalaze se u Austriji (ocjena 6,0) i nama susjednoj Hrvatskoj (5,6).

Hrvatska je zanimljiv primjer s obzirom da je saobraćajna infrastruktura u zemlji među najboljima u Europi i 12. najbolja u svijetu. Počevši od 2000-ih, zemlja je krenula u ambiciozan niz projekata razvoja putne infrastrukture sa ciljem povećanja kvaliteta puteva, posebno auto-puteva. Budući da je Hrvatska jedna od najposjećenijih turističkih lokacija u Evropi, važnost saobraćajne infrastrukture bila je kritična, a ulaganja u ovaj sektor ogromna.

Još jedna pozitivan primjer je Turska sa ocjenom 5,0, više od nekih zapadnoevropskih i sjevernoevropskih zemalja – čak iznad Norveške (4,5) i Velike Britanije (4,9).

Težak teren za izgradnju puteva, pogoršan bezbrojnim fjordovima i relativno rijetkim stanovništvom, objašnjava zašto Norveška ima niži rezultat od svojih nordijskih susjeda.

Globalna perspektiva

Singapur je svjetski lider i ima 6,5, a slijede ga Holandija (6,4) i Švajcarska (6,3), sa Hong Kongom i Japanom , svaki sa po 6,1 bod.

Najgori putevi na svijetu nalaze se u Čadu (1,9), Mauritaniji i Madagaskaru (2,0), te Jemenu , Haitiju i DR Kongu , sa ocjenom 2,1.

Informacije korišćene za kreiranje mape preuzete su iz Izvještaja o globalnoj konkurentnosti 2019, koji je objavio Svjetski ekonomski forum. Ovaj izvještaj rangira 141 zemlju na osnovu njihovog učinka u različitim kategorijama. Rezultati ankete izvršnog mišljenja korišteni su za generisanje nekih od tih ocjena.

Od učesnika je zatraženo da procijene situaciju za određene domene na nivou zemlje, a 12.987 poslovnih menadžera iz 139 ekonomija širom svijeta odgovorilo je na 78 pitanja ankete. Jedno od postavljenih pitanja je bilo: “Koji je kvalitet (obim i stanje) putne infrastrukture u vašoj zemlji? ”

Ljudi su imali mogućnost da daju ocjenu od 1 (izuzetno loše – među najgorima na svijetu) do 7 (izuzetno dobro – među najboljima na svijetu).

Opšti trendovi

Iako je opšti trend primjetan (zemlje istočne Evrope u prosjeku imaju lošije rezultate od onih u zapadnoj i sjevernoj Evropi), postoji nekoliko odstupanja.

Na primjer, Belgija ima znatno lošije puteve od svojih susjeda. Taj kontrast je još jači s obzirom na to da Holandija ima najbolji kvalitet puteva u Evropi (ocjena od 6,4 u poređenju sa Beligumovim 4,4). I, naravno, to je rezultiralo da Holanđani zbijaju šale na račun svojih komšija, govoreći da razlika između puteva u Holandiji i Belgiji nije samo vidljiva – to možete osjetiti i čuti!

Island takođe ima nisku ocjenu od 4,1 bod, vjerovatno zbog svoje rijetke populacije i neravnog terena.

mapa puteva

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti