Osniva se Alpsko-jadranska dunavska berze električne energije

12.12.2022. 08:35 / Izvor: bankar.me
struja

Prije nove godine zaživjet će Alpsko-jadransko-dunavska berza električne energije, a u nju će ući i postojeće slovenačka i srpska berza električne energije.

Prije nove godine zaživjet će Alpsko-jadransko-dunavska berza električne energije, a u nju će ući i postojeće slovenačka i srpska berza električne energije, javlja Bankar.me.

Dvojica direktora novom će berzom upravljati preko Adex grupe, kompanije kćerke slovenačkog operatora sistema prenosne elektroenergetske mreže Eles, a prvi mandat predsjednika uprave pripast će direktoru slovenačke BSP Energetske borze Anžetu Predovniku.

Iduće godine BSP će, kao i Seepex, postati dio Adexa.

U okviru ove regionalne berze omogućit će se trgovanje na srpskom tržištu te kliring na crnogorskom i makedonskom tržištu električne energije.

Kako je saopšteno iz Vlade Roberta Goloba, koja je odluku donijela u ime države kao jedinog dioničara Elesa, doznaje se i da će osnivački ulog Elesa iznositi pet miliona eura, što predstavlja cjelokupni poslovni udio u BSP Energetska borza.

Elektromreža Srbije i organizator tržišta električne energije u 13 zemalja i pariški Epexspot, 26. aprila ove godine prijavili su nadzornicima tržišta koncentraciju na kompaniju BSP Energetska borza i prijavu za osnivanje zajedničkog preduzeća, prenosi Indikator.ba.

Početkom aprila kompanije su potpisale obavezu osnivanja Alpsko-jadranske dunavske berze električne energije (ADEX). Time će se organizovati trgovanje električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, a povezaće se i poslovanje s tržištima u drugim zemljama srednje i jugoistočne Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti