Srbija gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor vrijedan 31 milijun eura

12.12.2022. 13:29 / Izvor: Agencije
elektroenergetski koridor

Poduzeće Elektromreža Srbije gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor, koji je spaja s Rumunjskom i preko Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore.

Poduzeće Elektromreža Srbije gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor, koji je spaja s Rumunjskom i preko Bosne i Hercegovine (BiH) i Crne Gore, podmorskim kabelom povezuje s Italijom, a vrijedan je 31 milijun eura bespovratnih sredstava.

Ministrica rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović kazala je kako je jedan dio projekta uspješno realiziran, jer se Srbija već povezala s Rumunjskom.

"Cilj nam je povezati se sa susjednim zemljama kako bismo mogli što više električne energije razmjenjivati, pa i izvoziti, jer gledamo podići naše proizvodne kapacitete", rekla je Đedović.

Prema njezinim riječima, inicijativa otvoreni Balkan nije samo trgovinska suradnja, već i povezivanje po drugim osnovima.

"Mi u okviru naše regije moramo se povezivati i energetski, prije svega kako bi naša opskrba strujom bilo snažnija, sigurnija, i zato je važan ovaj projekt", kazala je Đedović.

Povjerenik Europske komisije za susjedstvo proširenje Oliver Varhely rekao je da će se, zahvaljujući projektu Transbalkanskog koridora, moći dva puta brže obavljati trgovina električnom energijom između Srbije i Europske unije.

"Energetika je ovih dana svima na umu, ne uvijek u pozitivnim konotacijama, s obzirom na sigurnost energetske opskrbe. Ovim projektom ćemo proširiti kapacitete mreže, samim tim i pojačati sigurnost opskrbe", istaknuo je Varhely.

Srpska dionica Transbalkanskog koridora duga je 321 kilometar i ima četiri dalekovodna smjera. Dva su završena od rumunjske granice do Pančeva i dionice Kragujevac-Kraljevo, a treći i četvrti do granice s BiH i Crnom Gorom se pripremaju, podsjeća Beta.

Taj prijenosni ustav električne energije zamijenit će zastarjelu mrežu, smanjiti kvarove i troškove rada i održavanja, a Transbalkanski elektroenergetski koridor bit će u funkciji 2027. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti