Nataša Pirc Musar

Slovenija zvanično dobila petu predsjednicu

24.12.2022. 10:57 / Izvor: Agencije
slovenija

Nataša Pirc Musar (54) preuzela je dužnost pete predsjednice Slovenije na svečanoj ceremoniji u Predsjedničkoj palati.

Nataša Pirc Musar (54) preuzela je dužnost pete predsjednice Slovenije na svečanoj ceremoniji u Predsjedničkoj palati, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na slovenačke medije.

Ona je u pratnji supruga, kao vrhovni komandant slovenačkih oružanih snaga izvršila smotru počasne garde, a zatim se crvenim tepihom prošetala do palate gdje ju je sačekao prethodnik Borut Pahor sa buketom cvijeća, javlja agencija STA.

Pahor se tom prilikom oprostio nakon deset godina na mjestu šefa države.

Ceremonijalna uloga

Demonstranti su se također okupili ispred palate, gdje su nosili transparent sa natpisom “Trula banana razočaranja za najgoreg predsjednika u historiji Slovenije”.

Pirc Musar je jučer na svečanosti u Narodnoj skupštini položila zakletvu i obećala kako će nastaviti da se bori za ljudska prava i vladavinu prava.

Uloga predsjednika u Sloveniji je uglavnom ceremonijalna, a prema Ustavu, predsjednik je i šef države i vrhovni komandant slovenačkih oružanih snaga. Pirc Musar, pravnica, izabrana je za predsjednicu u drugom krugu izbora 13. novembra pošto je pobijedila bivšeg ministra vanjskih poslova Anžea Logara sa više od 50 posto osvojenih glasova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti