NOVE CIJENE

Skuplje punjenje električnih automobila u Hrvatskoj i Sloveniji

27.06.2023. 11:27 / Izvor: Jutarnji list
automobili

Stupile su na snagu nove cijene punjenja električnih automobila na punionicama Petrola u Hrvatskoj i Sloveniji, a prosječno poskupljenje iznosi šest centi za kilovatsat

Stupile su na snagu nove cijene punjenja električnih automobila na punionicama Petrola u Hrvatskoj i Sloveniji, a prosječno poskupljenje iznosi šest centi za kilovatsat. Prethodno je, od 1. juna, i Hrvatska elektroprivreda (HEP) za punionice ELEN-a na autocestama objavio povećane cijene, piše Jutarnji list.

Punjenje baterije električnog vozila za vožnju od 100 kilometara na Petrolovim punionicama u Hrvatskoj umjesto 4,5 eura sad košta 5,85 eura. Raspon poskupljenja na hrvatskim punionicama Petrola kreće se od tri do devet centi, u zavisnosti o nazivnoj snazi priključka i brzini punjenja te vrsti ugovorene usluge koju vlasnik električnog vozila ima s Petrolom. Za dio usluga, poput punjenja na priključcima nazivne snage veće od 50 kilovata brzog punjenja, Petrol nije mijenjao cijene, a smanjene su cijene dodatnih tarifa.

U počecima razvoja električnih vozila (EV) vlasnici punionica nisu naplaćivali isporučenu struju, no od 2021. počela je naplata, najprije na autocestama, a zatim i na punionicama izvan njih.

Početkom prošle godine HEP je, među posljednjima, uveo naplatu za svoju mrežu punionica ELEN, podsjeća Fena.

Iako je struja pojeftinila, cijene dižu

„ELEN je državna tvrtka kojoj u cilju ne bi trebalo biti maksimiziranje profita, već dobrobit zajednice“, komentirao je Hrvoje Prpić, predsjednik Udruge „Strujni krug“, ističući i kako je HEP za ELEN-ove punionice dobio poticaje iz Evropske unije.

U „Strujnom krugu“ ocjenjuju neprikladnom odluku o povećanju cijena punjenja koja, napominju, negativno utiče na povećanje broja električnih vozila na cestama suprotno cilju EU-a o povećanju broja vozila s nultim štetnim emisijama. Kažu i da povećanje cijena punjenja nije moguće opravdati povećanjem cijena energenata s obzirom na to da su cijene električne energije pale na iznose prije početka rata u Ukrajini.

Trenutne cijene na MOL-ovim punionicama u sklopu benzinskih stanica Tifona kreću se u rasponu od 45 centi do 65 centi na kilovatsat, zavisno o izlaznoj snazi, brzini punjenja i usluge koju ima korisnik punionica.

U cjelini, ponude spomenutih punionica donose najjeftinije punjenje izvan autocesta za 29 centi, a najskuplje 86 centi za kilovatsat.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, krajem prošle godine broj registriranih električnih vozila premašio je 8.000, a udio hibrida približio se brojci od 24.000 vozila, prenosi Jutarnji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti