PRIKUPILI DOKUMENTE

Istražitelji Uskoka ušli u HEP zbog velike plinske afere

11.07.2023. 11:57 / Izvor: Agencije
PLINSKA AFERA

Uskokovi istražitelji ušli su u utorak u sjedište Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema neslužbenim podacima, prikupili dokumente vezane uz posljednju plinsku aferu kupovine plina po višim te prodaje po nižim cijenama.

Uskokovi istražitelji ušli su u utorak u sjedište Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema neslužbenim podacima, prikupili dokumente vezane uz posljednju plinsku aferu kupovine plina po višim te prodaje po nižim cijenama, prenosi Hina.

U Državnom odvjetništvu tu informaciju nisu željeli komentirati, a iz HEP-a su tražili pismeni upit na koji još nisu odgovorili.

Dnevnik 24 sata objavio je da su istražitelji po nalogu Uskoka došli u HEP po dokumente vezano za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, koji se zatim prodavao i po jedan cent jer je bio višak.

Da je Državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović koji je u petak izjavio da  je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Odluke o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj odluci morao otkupljivati od Ine.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tokom juna morao iz transportnog sistema radi uravnoteženja otpustiti 57 hiljada megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina.

Veliki gubici

"Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi", rekao je, ali nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i ko je koliko kupio.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od INE po regularnoj cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot kazao da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

List Nacional u utorak je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar ekonomije Davor Filipović, navodi Nacional, ignorirali su dopise koje su primili 27. januara, 13. februara, 27. marta i urgenciju od 1. februara.

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 miliona eura gubitka za HEP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti