"Kralj žita"

Projekat dva Bosanca: U Čepinu otvoreni bolnica i hotel vrijedni 46 milijuna eura

20.10.2023. 09:24 / Izvor: Akta.ba
bolnica

Žito grupa, najveća poljoprivredna i prehrambena grupacija u Hrvatskoj, u točno godinu dana završila je dva nova projekta vrijedna 46 milijuna eura.

Žito grupa, najveća poljoprivredna i prehrambena grupacija u Hrvatskoj, u točno godinu dana završila je dva nova projekta vrijedna 46 milijuna eura i napravila velik poslovni iskorak, javljaju hrvatski mediji.

Riječ je o specijalnoj bolnici i hotelu u Čepinu, nadomak Osijeka.

"Sredinom listopada završeni su radovi i realizirana je investicija u specijalnu bolnicu, budući internacionalni medicinski centar s vodećim stručnjacima plastične, estetske i rekonstruktivne kirurgije te urologije, oftalmologije, ortopedije i drugih djelatnosti. Završen je i hotel smještajnog kapaciteta od 61 sobe s wellness prostorom veličine 1500 četvornih metarakoji s radom započinje početkom iduće godine. Kroz projekte je cilj gospodarski ojačati regiju i pridonijeti pozicioniranju Slavonije na medicinskoj i turističkoj karti Hrvatske, Europe i svijeta", ističu u Žito grupi koja je, poznato je, u vlasništvu osječkog poduzetnika Marka Pipunića.

pipunić

Foto: obz.hr

Ugledni plastični kirurg iz Bavarske seli u Slavoniju

Izgradnju privatne bolnice u Čepinu zajedno potpisuju prof dr. sc. Milomir Ninković, ugledni liječnik svjetskog glasa u području plastične i rekonstruktivne kirurgije i Marko Pipunić, jedan od najuspješnijih i najbogatijih hrvatskih gospodarstvenika, vlasnik Žito Grupe, najveće poljoprivredne i prehrambene grupacije u Hrvatskoj. Riječ je o privatnoj bolnici vrijednoj 25 milijuna eura, koja će se prostirati na 6.500 kvadrata i koja će pružati vrhunske usluge i liječenje iz područja plastične i rekonstruktivne kirurgije, urologije, dentalne medicine, oftalmologije i interne medicine. Uz dvije velike i jednu malu operacijsku salu, sobe za postoperativnu skrb, stacionar, šest apartmana u ovoj će bolnici biti i svi drugi sadržaji kakvi se mogu naći u najmodernijim i najboljim svjetskim klinikama. I ne samo to, u njoj će uz prof. Ninkovića raditi i još neki liječnici svjetskog glasa. Hotel, pak, nudi 61 smještajnu jedinicu i 1500 kvadrata wellness prostora s pogledom na plodne i široke slavonske oranice.

Goste su kroz predstavljanje vodili domaćin Marko Pipunić, a u timu domaćina bili su i specijalist urologije mr. sc. Tomislav Kalem te dr. med. specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije prof. dr. sc. Milomir Ninković.

ninković

Veliku pozornost privukla je upravo Pipunićeva suradnja s profesorom Ninkovićem, glasovitim svjetskim stručnjakom u području plastične i rekonstruktivne kirurgije.

Baš zbog tog pothvata Ninković odlazi iz Bavarske, s čelne pozicije Odjela plastične i rekonstruktivne kirurgije bolnice Bogenhausen u Münchenu, te poslovni put nastavlja u Čepinu. Kako je ovaj ugledni liječnik izjavio prije svog povratka u Hrvatsku, želja mu je da specijalna bolnica u Čepinu postane referentna ustanova za pojedine zahvate, kao i da ondje šire spoznaju i znanje.

"Kralj žita" u zdrastvenom biznisu

Pipunić je svoj motiv za ulazak u zdravstveni biznis objasnio željom da iza sebe ostavi nešto trajnije.

U jednoj sam knjizi pročitao da ono što napraviš za sebe umire s tobom, a ono što napraviš za druge ostaje barem nešto malo dulje živjeti iza tebe. Tako smo profesor Ninković i ja odlučili udružiti njegovo znanje i moj kapital da nešto ostane iza nas. Jer kapital će se ovako ili onako vjerojatno rasuti, a znanje, ako ga ne preneseš drugima, odlazi s tobom', izjavio je Pipunić za Jutarnji list.

Tih 25 milijuna eura (187,5 milijuna kuna), koliko će koštati bolnica, za slavonskog poduzetnika nije problem. Pipunić upravlja Žito grupom, pod čijim je kapom 36 većih i manjih tvrtki. Zbirni prihod im je, prema gruboj procjeni, veći od 600 milijuna eura (4,5 milijardi kuna), a ukupno zapošljavaju više od 2500 ljudi. Prema podacima Poslovne Hrvatske, najveća tvrtka Žito lani je imala gotovo 400 milijuna eura prihoda i više od 19 milijuna eura zarade.

Lakše bi bilo nabrojati što Pipunić ne proizvodi nego čime se sve bavi. O njegovoj snazi dovoljno govori podatak da je trenutačno vodeći proizvođač svinja, mlijeka, jaja, brašna, šećera, junadi, stočne hrane… Pipunićeva grupacija bavi se i obnovljivim izvorima energije, a u Osijeku ima i nekoliko građevinskih poduhvata u stanogradnji.

Pipunića mediji vole nazivati 'kraljem žita', 'kraljem pršuta' ili 'najmoćnijim Slavoncem'. Koliko je utjecajan, možda najbolje ilustrira zgoda otprije osam godina. Tada je Žito grupa velikom feštom u osječkom HNK-u slavila 25 godina postojanja. Veselici je prisustvovao i sadašnji predsjednik države Zoran Milanović, a u tom trenutku premijer, koji je samo za tu prigodu, ni manje ni više, helikopterom doletio iz Zagreba.

No Pipunić se uglavnom kloni medija i ne razbacuje se svojim bogatstvom. Za svoje radnike u centru Osijeka 2011. je otvorio wellness centar.

"Mogao sam kupiti Ferrari u kojem bih sam uživao, a ovako sam svojim radnicama poklonio centar u kojem će se moći osloboditi stresa i biti zadovoljniji", izjavio je tada.

Podsjetimo, Pipunić je rođen u Modriči. Nakon što je napustio BiH 1992. godine, Pipunić je u Slavoniji pokrenuo biznis i osnovao kompaniju Žito.

Postao je vlasnik gotovo cijelog bivšeg Industrijsko poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječke šećerane, te Tvornice ulja Čepin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti