IZMJENE ZAKONA

Slovenija olakšava zapošljavanje stranih radnika

24.01.2024. 11:19 / Izvor: Agencije
slovenija

Slovensko Ministarstvo rada predložilo je izmjene Zakona o zapošljavanju, samozapošljavanju i radu stranaca.

Slovensko Ministarstvo rada predložilo je izmjene Zakona o zapošljavanju, samozapošljavanju i radu stranaca koje će se uskladiti sa zakonom Evropske unije i omogućiti da se sezonski rad stranaca proširi na turizam i ugostiteljstvo.

Zbog nedostatka radne snage, predložene izmjene, koje će biti na javnoj raspravi do 6. februara, proširuju termin ‘sezonski rad’, koji je do sada bio ograničen samo na poljoprivredu i šumarstvo, na sektor turizma i ugostiteljstva, prenosi Tanjug pisanje slovenske agencije STA.

Prijedlogom se također smanjuje minimalno potrebno trajanje ugovora za strane radnike za visokokvalifikovano zaposlenje sa jedne godine na šest mjeseci.

Posao i za strance koji nisu došli zbog posla

Ministarstvo rada bi također dozvolilo strancima koji borave u Sloveniji iz drugih razloga, a ne zbog posla, da se zaposle na osnovu dozvole za privremeni boravak i informativnog lista koje izdaje Zavod za zapošljavanje.

Slovenski poslodavci se u situaciji rekordno niske nezaposlenosti suočavaju s problemom nedostatka radne snage.

Na Zapadnom Balkanu je sve manje raspoložive radne snage pa preduzeća, uz brojne birokratske prepreke, traže radnike i izvan Evrope.

Takvih je osoba prema podacima iz 2022. godine u Sloveniji bilo stotinjak hiljada, od kojih je 90 posto iz zemalja bivše Jugoslavije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti