Historijsko dostignuće

"Alkaloid" AD Skoplje: Patentirani prvi omeprazol u tečnom obliku u svijetu

21.02.2024. 12:22 / Izvor: Sponzorisani članak
Alkaloid

„Аlkaloid“ АD Skoplje sa historijskim dostignućem u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a Patentirani prvi omeprazol u tečnom obliku u svijetu.

"Аlkaloid“ je proteklih godina započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova dodatne vrijednosti koje omogućavaju tretiranje i zadovoljavanje potreba individualnih ili specifičnih grupa pacijenata.

Strateške investicije za modernizaciju proizvodnog portfolija u ovoj kompaniji dovele su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka sa dodatnom vrijednošću „Аlkalod“ namijenjenog prije svega za tretman refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) kod male djece koja ne mogu gutati tablete, kao i kod odraslih pacijenata koji imaju poteškoće sa gutanjem (pacijenti sa disfagijom) ili pate od nemogućnosti gutanja (pacijenti sa postavljenim sondama za gastrično hranjenje i/ili gerijatrijski pacijenti).

Оva oboljenja su jedna od najčešćih u gastroenterohepatologiji, a manifestuju se vraćanjem želudčane kiseline u hranoprovodu, što izaziva nelagodu a moguće su i dugoročne komplikacije. Lijekovi iz prvog izbora u tretmanu refluksnog ezofagitisa i GERB-a su takozvani inhibitori protonske pumpe, čijoj grupi pripada i omeprazol, a koji su najčešće dostupni u obliku gastro-rezistentnih tableta i kapsula, te kao prašak za rastvaranje. Prvi put u svijetu, upravo u „Alkaloidu“, razvijen je i tečni oblik lijeka omeprazol spreman za upotrebu.  

Inovativnost ovog novog „Аlkaloid“ proizvoda zasniva se na dva zasebna rastvora sadržana u dvokomornom pakovanju, zahvaljujući kojem se pri otvaranju automatski miješaju oba rastvora i dobija se gotovi tečni omeprazol za upotrebu. Proizvod ima prijatan okus limuna i mentola, ne sadrži šećer, sorbitol i boje. S ciljem da se zadovolje specifični zahtjevi u procesu proizvodnje ovog lijeka, kompanija je investirala u namjenski izrađenu odgovarajuću mašinu za ovaj inovativni proizvod, osiguravajući efikasan i održliv lanac njegove isporuke širom svijeta.

Za peroralni rastvor omeprazol, „Аlkaloid“ je dobio prvi međunarodni patent za lijek sa dodatnom vrijednošću, (Value Added Medicine – VAM), a prva odobrenja za stavljanje u promet ovog inovativnog lijeka već su dodijeljena za makedonsko tržište i tržište Ujedinjenog Kraljevstva. U toku su registracioni postupci u zemaljama Evrope i tržištima Evropske Unije, pri čemu se očekuje dobijanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet i njegovo lansiranje.

Оvaj proizvod potencira posvećenost „Аlkaloida“ ka vrhunskim dostignućima u sferi farmacije i predstavlja novinu u generičkoj proizvodnji lijekova preko inovativnosti, tržišne diferencijacije i tretmana specifičnih grupa pacijenata. Trenutno ova kompanija radi na još nekoliko inovativnih formulacija.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti