Hyundai razmatra gradnju tvornice u Srbiji, moguć dolazak i KIA-e

16.08.2013. 09:41 / Izvor: Index.hr
Hyundai razmatra gradnju tvornice u Srbiji, moguć dolazak i KIA-e

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da Hyundai u Srbiji otvori tvornicu za proizvodnju rezervnih dijelova za automobile.

Tsunami investicija, koji je pompozno najavljivala Milanovićeva vlada, završio je slično kao i zagrebačka oluja neki dan. Nije se dogodilo ništa. Doduše, Milanovićevi prognozeri dobro su naslutili da se nešto sprema, jedino su pogriješili lokaciju, jer će se tsunami, po svemu sudeći dogoditi malo istočnije, u Srbiji.

Naime, premijer Srbije Ivica Dačić sastat će se danas u podne s predstavnicima južnokorejske tvrtke Hyundai, priopćila je srbijanska Vlada.

Južnokorejski Hyundai, koji je peti po veličini proizvođač automobila u svijetu, po svemu sudeći dolazi s namjerom da razgovara o mogućnostima za suradnju sa srbijanskim gospodarstvom, a prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je čak mogućnost da Hyundai u Srbiji otvori tvornicu za proizvodnju rezervnih dijelova za automobile.

Vučić je još u veljači ove godine nagovijestio da bi ne samo Hyundai, već i KIA mogli doći u Srbiju, ukoliko Srbija dobije datum za pregovora s EU, jer je to uvijek dobar znak stranim investitorima.

"Japanske, korejske, zapadne tvrtke dolaze u zemlju tek kada se dobije datum za pregovore s EU, zato što je to takozvani no point back. To je važno za zapošljavanje ljudi", kazao je tada Vučić.

Suradnja kompanija iz Srbije i Hyundaija već  postoji, jer tvrtka Yura iz Južne Koreje, koja u Srbiji ima četiri tvornice, bavi se proizvodnjom elektro-instalacija za južnokorejske automobile KIA i Hyundai i njima isporučuje više od 60 posto ukupne proizvodnje elektro - instalacija.

Yura je u Srbiji investirala dosad više od 60 milijuna eura i zaposlila više od 5.000 radnika i u 2012. je realizirala izvoz vrijedan iznad 120 milijuna eura. Hyundai, za kojeg Yura iz Srbije proizvodi dijelove, je čak povećao proizvodnju u Europi, koja i dalje raste, bez obzira na ekonomsku krizu.

Kruševački Trayal je, također, poslovni partner Hyundaija, jer ima sklopljen zajednički aranžman s bjeloruskom tvrtkom Belšina za isporuku 5.000 guma tvornici Hyundai u Ruskoj Federaciji i planira godišnju proizvodnju od 120.000 guma korejskom gigantu, koje će se prodavati pod imenom Trayal.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti