Siroky: Sudionici IDC Adriatics Expo-a mogu očekivati vrhunski događaj

08.09.2014. 11:58 / Izvor: eKapija.ba
Siroky: Sudionici IDC Adriatics Expo-a mogu očekivati vrhunski događaj

Glavni cilj ovog prvog regionalnog EXPO događaja je istražiti i savjetovati o tome kako tehnologija može biti najbolje iskorištena za ostvarivanje i kratkoročnih i dugoročnih izazova sa kojima se suočavaju i IT i donositelji poslovnih odluka, kaže Siroky.

IDC Adriatics, vodeća svjetska kompanija za ICT poslovnu inteligenciju i konsalting, od 10.-12. rujna/septembra ove godine u Opatiji organizira konferenciju pod nazivom IDC Adriatics EXPO 2014. koji će okupiti direktore vodećih kompanija iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova kako bi govorili o trenutnim ekonomskim i ICT temama, te pružili uvid u trenutno stanje ovog tržište u regiji. Nešto više o samoj konferenciji i temama o kojima će biti govora na njoj, kao i trendovima iz ove oblasti koje možemo očekivati u u regiji u idućem razdoblju u intervjuu za eKapija.ba kazao je Jan Siroky, regionalni direktor IDC-a za središnju Europu i potpredsjednik za konsalting u CEMA regiji.

IDC pokreće svoj prvi Adriatics EXPO. Što sudionici mogu očekivati od ove konferencije?

IDC je vodeća svjetska tvrtka za poslovnu inteligenciju i konsalting u industriji informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, te organizaciji događaja sa dugogodišnjim postojanjem i iskustvom u Adriatic regiji. Kao takva, sudionici nadolazećeg IDC Adriatic događaja u Opatiji mogu očekivati vrhunski događaj sa mnogo relavntnih, korisnih informacija i diskusija. Jednostavno rečeno, dva obogaćujuća dana koja će se sjećati dugo.

Na dnevnom redu ovog ekskluzivnog dvodnevnog skupa bit će ponuđene informacije o ključnim poslovnim i tehnološkim trendovima koji oblikuju (ne samo) ICT svijet nego i perspektivu glavnih informacijskih rukovoditelja (Chief Information Officer-CIO) i perspektivu pružatelja IT rješenja. Sudionici također mogu očekivati ​​pregled novih i inovativnih rješenja, predstavljanje najboljih praksi i razmjenu iskustava među govornicima i sudionicima.

Što se tiče formata događaja sudionici mogu očekivati ​​govore međunarodno priznatih i neovisnih govornika, najviše rangiranih dobavljača, panel diskusije s vrhunskim CIO-ima, dosta tzv. jedan na jedan sastanaka i veliku priliku za umrežavanje i druženje u neformalnom okružuju u Opatiji –kao što su koktel prijem i svečana večera.

Koji je glavni cilj IDC EXPO događaja?

Glavni cilj ovog prvog regionalnog EXPO događaja je istražiti i savjetovati o tome kako tehnologija može biti najbolje iskorištena za ostvarivanje i kratkoročnih i dugoročnih izazova sa kojima se suočavaju i IT i donositelji poslovnih odluka. Ovo je relevantno danas kada smo svjedoci brzih promjena načina na koji se tehnologija razvija, nabavlja i konzumira od strane koorporacija koje pokreću nove transformativne tehnologije dostupne danas i koje će biti dostupne u vrlo bliskoj budućnosti.

IDC EXPO će okupiti 100+ CIO-a iz najvećih kompanija u Adriatic regiji i vodeće globalne i lokalne dobavljače. Odmah uz međunarodne govornike i goste Expo će okupiti dobro izbalansirani spoj top rukovoditelja i vrhunskih menadžera iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije što ovaj događaj čini regionalnim događajem ovakve vrste bez premca.

Kakva je situacija trenutno u ICT tržištu Adriatic regije? Kakve trendove imamo trenutno i što možemo očekivati u idućem razdoblju?

Nakon nekoliko godina ekonomske recesije u regiji konačno vidimo znakove stabilizacije i blagog oporavka. Što se tiče IT tržišta, IDC  bilježi nizak jednoznamenkast rast u najvećim tržištima Adriatic regije kao što je Hrvatska, Srbija i Slovenija, a očekuje da će se on nastaviti i u godinama koje dolaze. Sa druge strane korištenje telekom usluga bilo je varirajuće od zemlje do zemlje. Kako je IDC i predvidio, vidjeli smo veliki rast prodaje tablet i pametnih telefona, te pozitivne trendove na tržištu softverih paketa, dok se potražnja za osobnim računalima i uređajima za pohranu nastavila smanjivati​​. U budućnosti IDC očekuje sve veći utjecaj transformativnih tehnologija i trendova, kao što su rast potražnje za cloud i biznis data centar uslugama.

Slijedi li regija svjetske trendove u ICT tržišnim rješenjima?

Područje Adriatic regije slijedi svjetske trendove, doduše sporijim tempom. Dakle, razine usvajanja novih, transformativnijih tehnologija su niže u usporedbi sa visoko tehnološki razvijenjim zapadnim tržištima.

Bez obzira na to, era takozvane Treće Platforme ICT inovacije i rasta, koja se bazira na cloud computing-u, mobilnim uređajima, Big data i socijalnim medijima, je realnost koju sve kompanije moraju razmotriti i prilagoditi im se. Prihvatanje rješenja Treće Platforme kreira potrebu za novim IT vještinama, koje se prenose na novi menadžerski pristup i upravljanje i stoga transformaciju uloge svakog CIO-a. Uprvo zato će brojne CIO panel diskusije na Adriatics EXPO-u biti posvećene ovim temama.

Koja su najbolja tržišta u ICT oblasti u regiji?

Kada se govori u ukupnoj potrošnji Srbija predstavlja vodeće tržište u regiji, a slijedi je Hrvatska. Ako gledamo zrelost IT korištenja u regiji, onda Slovenija predstavlja lidera u tom području. Korištenje IT usluga po glavi stanovnika može nam koristiti kao još jedan koristan indikator potrošnje i zrelosti. U 2013. Slovenija je bila vodeća po ovome sa malo manje nego 400 USD po glavi stanovnika, slijedi Hrvatska sa blizu 250 USD i Srbija sa 130 USD po glavi stanovnika.  

Koje su glavne prepreke za razvoj ICT tržišta u regiji?

 Glavne  prepreke za brži razvoj i oporavak uključuju spore strukturalne reforme, neučinkovit pravosudni sustav, slabu industriju, visoku stopu nezaposlenosti, povećanu razinu nelikvidnosti i često visok stupanj korupcije.

Razgovarala: Danijela Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti