Snažan porast prihoda Top 50 IT tvrtki u BiH u 2013. godini

17.07.2014. 11:36 / Izvor: eKapija.ba
Snažan porast prihoda Top 50 IT tvrtki u BiH u 2013. godini

Prihodi 50 najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini u 2013 godini iznosili su ukupno 463,32 milijuna maraka, uz nešto više od 1,400 tisuća radnika zaposlenih u tvrtkama obuhvaćenim godišnjim istraživanjem.

Prihodi 50 najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini u 2013 godini iznosili su ukupno 463,32 milijuna maraka, uz nešto više od 1,400 tisuća radnika zaposlenih u tvrtkama obuhvaćenim godišnjim istraživanjem.  U odnosu na 2013. godinu ukupni prihod uključenih tvrtki  uvećan je za čak 15.5 posto dok je broj zaposlenih ostao približno jednak. Najveća kompanija je regionalni distributer CT Computers BA s ostvarenih 74,30 milijuna maraka, koja se u 2012. godini nalazila na drugom mjestu. Drugu poziciju zauzeo je distributer Kim Tec, a veliki skok ostvario je sistem integrator Telegroup, zaokruživši listu Top 3 vodeća IT vendora u zemlji. Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već petu godinu zaredom.

"Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2012. vodeće kompanije u zemlji ostvarile su značajan porast prihoda u prošloj godini", ističe Ana Papež, regionalna direktorica  IDC Adriaticsa.

"Ovakav pregled pruža nam odgovor na pitanje "TKO JE TKO“  u informatičkoj ponudi Bosne i Hercegovine. Direktorima informatike, voditeljima nabave i krajnjim korisnicima omogućuje jednostavan  uvid u ulogu i značaj pojedinih ponuđača na tržištu, a samim IT poduzećima daje mogućnost usporedbe vlastitih rezultata s konkurencijom", dodaje Papež. "Jednostavno, ovo istraživanje može poslužiti kao pouzdan vodič za sastavljanje liste potencijalnih partnera kod procjene kod koga potrošiti sredstva namijenjena IT investicijama u sljedećoj godini."

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:

  • U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće tri kompanije su redom Telegroup, Nites i Lanaco.
  • Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Bosni i Hercegovini listu predvodi Oracle, a na drugoj poziciji se nalazi Microsoft. Međutim, kad su internacionalni ponuđači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u zemlji.
  • Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta CT Computers BA, a slijede je Kim Tec i Asbis. Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata predvodi poduzeće Genelec.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital