Blokirani računi Agrokora i Konzuma, Todorić odlazi s čela kompanije

31.03.2017. 08:20 / Izvor: tportal.hr
Blokirani računi Agrokora i Konzuma, Todorić odlazi s čela kompanije

Računi Agrokora i Konzuma blokirani su u četvrtak popodne dok su se u sjedištu Agrokora vodili pregovori o potpisivanju sporazuma o mirovanju.

Poslovni računi koncerna Agrokor i maloprodajnog lanca Konzum blokirani su u četvrtak jer su na naplatu došle mjenice nekih od dobavljača, doznao je tportal iz vrlo pouzdanih izvora

Računi Agrokora i Konzuma blokirani su u četvrtak popodne dok su se u sjedištu Agrokora vodili pregovori o potpisivanju takozvanog sporazuma o mirovanju, nakon čega bi bankari, predvođeni ruskim Sberbankom i VTB-om Agrokoru trebali posudi novac kojim bi se isplatili dobavljači. HRT je tijekom večeri javio kako je sastanak s bankarima navodno završio postizanjem dogovora, no ostali detalji zasad nisu poznati.

Večernji list piše kako je obitelj Todorić pristala na ustupke koje su tražili Rusi: Ivica Todorić više neće biti predsjednik Agrokora te se neće odupirati promjenama koje će nastati u tvrtci.

Tportal je u međuvremenu doznao kako je i šef Sabora Božo Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića i uprave Agrokora. Petrov je podigao prijavu vjerojatno zbog navodnog lažiranja poslovnih izvještaja. Zanimljivo, kaznenu prijavu Petrov je podnio kao fizička osoba, a ne u svojstvu šefa Sabora.

Prva je u četvrtak naplatu dugova prema Agrokoru pokrenula tvrtka Orbico Branka Roglića, a neslužbeno se doznaje da su tijekom dana zadužnice aktivirali još neki veći dobavljači. Navodno, javljaju mediji, zadužnice je tijekom popodneva aktiviralo i desetak drugih dobavljača. RTL je primjerice objavio vijest da su na Finu stigla potraživanja od oko 60 milijuna kuna.

N1 televizija je objavila da Adris Grupa Ante Vlahovića potražuje 100 milijuna eura, Vindija 53 milijuna eura, Franck 93 milijuna eura te Kraš 40 milijuna eura. Iz Adris grupe za RTL su poručili kako neće praviti probleme Agrokoru aktiviranjem zadužnica, a bivši direktor Konzuma, Drago Munjiza za Dnevnik Nove TV rekao je kako ne bi bilo dobro da se dobavljači sada bave aktiviranjem zadužnica kako im se ne bi dogodio još jedan slučaj 'Pevec' u kojem su dobavljači pohrlili na naplatu dugova što je tvrtku koštalo godinu izgubljenog poslovanja tijekom koje je konkurencija ojačala.

Podsjetimo, blokada računa Agrokora i Konzuma dogodila se za vrijeme sastanka na kojem je uprava Agrokora pregovarala s bankarima oko ključnog sporazuma koji bi toj kompaniji donio spasonosni kapital. Potpisivanje tog sporazuma u srijedu je najavio potpredsjednik ruske banke VTB Jurij Solovjov.

Standstill agreement – ugovor o mirovanju podrazumijeva da kreditor neko vrijeme prestane tražiti otplatu kredita od vjerovnika, u ovom slučaju VTB od Agrokora Ivice Todorića.

Istovremeno u Banskim dvorima sastao se državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić kako bi dogovorili zadnje detalje oko 'Lex Agrokora', zakona kojim bi se omogućila državna intervencija u najveću domaću privatnu tvrtku. U trenucima pisanja teksta, oko 23 sata u četvrtak, sastanak je još uvijek trajao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti