Kazne za ilegalno iznajmljivanje stanova preko Bookinga i Airbnb

05.12.2017. 08:44 / Izvor: N1
Kazne za ilegalno iznajmljivanje stanova preko Bookinga i Airbnb

Ako svoje neprijavljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja siječnja iduće godine, platit će samo porez i zaostale kamate.

Računa se da će ove godine u oko 200.000 noćenja u Sloveniji ostvariti vlasnici stanova i kuća koji su svoje stambene kvadrate iznajmljivali preko platformi "dijeljene ekonomije", kao što su Airbnb i Booking, pa je Ministarstvo financija upozorilo one koji te prihode nisu prijavili da im prijeti plaćanje visokih kazni.

Ako svoje neprijavljene prihode od iznajmljivanja stanova prijave do kraja siječnja iduće godine, platit će samo porez i zaostale kamate, u protivnom im prijete kazne od 400 do 30.000 eura, objavila je državna financijska uprava, javlja N1.

Upozorila je kako provodi posebnu kontrolu takvog ilegalnog oblika aktivnosti u turizmu i da inspektori imaju pravo kontrolirati iznajmljivače, predstavljajući im se kao zainteresirani gosti jer u suprotnom bez dopuštenja ne bi mogli ulaziti u privatne stanove.

Iznajmljivanje stanova stranim turistima preko platformi kao što su Airbnb i Booking zadnjih godina u Sloveniji poprima sve više maha, osobito u Ljubljani, ali i klasičnim turističkim destinacijama poput Bleda i Bohinja.

Oni upoznati s tom problematikom navode kako mnogima koji se time bave registraciju djelatnosti i zakonito plaćanje poreza onemogućuju birokratski propisi, pa se dio aktivnosti odvija "ilegalno".

Onaj koji na taj način ostvaruje bilo kakav prihod morao bi po važećem zakonu o turističkoj djelatnosti goste prijavljivati policiji i voditi knjigovodstvo, odnosno posao registrirati kroz posebnu tvrtku te plaćati porez, doprinose i turističku taksu.

Vlasnici stanova u višeetažnim zgradama trebali bi osim toga za iznajmljivanje vlastitih stanova dobiti pismenu dozvolu tri četvrtine stanara koji žive u zgradi, što je često nemoguće.

Zato su predlagali da se zakonski olakšaju pripisi koji reguliraju turističku djelatnost, omogućavanjem plaćanja poreznog godišnjeg paušala od stotinjak eura za iznajmljivanje soba do tri ili četiri mjeseca u godini, što nije prihvaćeno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti