Riješeno pitanje međudržavne granice sa Crnom Gorom

04.06.2014. 07:55 / Izvor: Nezavisne novine
Riješeno pitanje međudržavne granice sa Crnom Gorom

Izuzetno dobra saradnja BiH i Crne Gore potvrđena je rješavanjem spornih pitanja u vezi s međudržavnom granicom pa bi parafirani ugovor o granici uskoro trebalo da bude rafitikovan i da stupi na snagu.

Izuzetno dobra saradnja BiH i Crne Gore potvrđena je rješavanjem spornih pitanja u vezi s međudržavnom granicom pa bi parafirani ugovor o granici uskoro treblo da bude rafitikovan i da stupi na snagu.

Poručili su ovo danas u Sarajevu premijer Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Nakon što su povjerenstva potpisala ugovor o granici, dugoj 260 kilometara, stvorene su pretpostavke da on sada bude verificiran. Ovo je prvi ugovor o međudržavnoj granici potpisan između država bivše Jugoslavije", izjavio je Bevanda, ocijenivši da je ovo putokaz i ostalima za jačanje regionalne saradnje.

Bevanda je zahvalio Crnoj Gori na pomoći koju je pružila BiH u saniranju posljedica nedavnih poplava, posebno na činjenici što Đukanović u susretima sa stranim zvaničnicima lobira za interese BiH.

Đukanović je odgovorio da je Crna Gora reagovala kao odgovoran prijatelj, pomažući samostalno, ali i kroz animaciju drugih, bogatijih država, da pomognu BiH, Srbiji i Hrvatskoj u saniranju štete nastale u poplava.

"Pažljivo pratimo i političku situaciju u BiH. Svi treba da pomognemo da BiH osigura potreban nivo funkcionalnosti kako bi zauzela svoje mjesto na putu ka Evropskoj uniji, što je jedina garancija stabilnosti cijele regije", izjavio je on.

Đukanović i Bevanda su razgovarali i o jačanju ekonomske saradnje između dvije države, a posebnu pažnju posvetili su izgradnji jadransko-jonske autoceste, puta Foča - Hum kao i željezničke rute Čapljina - Nikšić.

"Za jadransko-jonski autoput dugo smo bezuspješno pokušavali animirati EU, no u zadnjih šest mjeseci stižu pozitivni signali iz Unije o realizaciji ovog projekta. Razgovarali smo i o nastavku realizacije projekta 'Jadranskog gasovoda', koji bi obezbijedio sigurnije i jeftinije snabdijevanje plinom", naglasio je Đukanović, koji je zajedno s Bevandom konstatovao da BiH i Crna Gora imaju još prostora za jačanje ekonomske saradnje povećavanjem obima trgovinske razmjene, investicija i ulaganjem u turističke potencijale.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšiću na sastanku s Đukanovićem takođe su izrazili zahvalnost Crnoj Gori za spremnost da pomogne u prevazilaženju posljedica poplava u BiH.

"Sugovornici su ocijenili da BiH i Crna Gora imaju odlične i prijateljske odnose te da nema otvorenih pitanja koja bi opterećivala unapređenje suradnje na svim područjima od zajedničkog interesa", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

O međusobnoj saradnji Đukanović je razgovarao i s rukovodstvom parlamenta BiH te sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti