Vijesti

RS: Za preduzetništvo i do 150 mil KM

30.04.2007. 11:52 / Izvor: Nezavisne novine

Minimum sredstava ranije određenih u nacrtu strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS do 2010. godine iznosio je 38 miliona KM, ali će ona s ciljem što ubrzanijeg sprovođenja biti uvećana i na 150 miliona KM.

To je rekao Nikola Vukmirović, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, dodajući da će se koristiti sredstva iz privatizacije, međunarodnih donacija i fondova EU.

Komentarišući nedavno usvajanje strategije u toj oblasti od strane Vlade RS, Vukmirović je kazao da je razvoj malih i srednjih preduzeća jedan od uslova za ulazak u EU.

"U RS sada ima oko 15.000 malih i srednjih preduzeća sa 140.000 zaposlenih, a prema strategiji potrebno je njihov broj povećati na 45.000, a broj zaposlenih na 280.000", istakao je on.

Kao poređenje naveo je pokrajinu Baden Vitenberg u Njemačkoj, koja ima gotovo istu površinu kao RS, a ima 400.000 malih i srednjih preduzeća.

Prioritete u podsticaju razvoja u RS, kažu u Agenciji, imaće drvoprerađivačka, prehrambena, metaloprerađivačka, turistička oblast i oblast informacionih tehnologija.

Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS, kazao je da posljednje studije pokazuju da u RS na 1.000 stanovnika radi sedam malih i srednjih preduzeća, dok je taj broj u zemljama okruženja 12 puta veći.

"Povećanjem broja malih i srednjih preduzeća u RS, ukupnog broja zaposlenih u ovom sektoru, njihove konkurentnost u BiH i okruženju, ali i njihovo učešća u bruto dohotku RS je osnova strategije", rekao je Ubiparip.

Praksa pokazuje da je mali biznis teško samostalno pokrenuti, a najmanja svota početnog kapitala koja je potrebna za osnivanje iznosi oko 15.000 KM. Banke se teško odlučuju na kreditiranje novih preduzetničkih projekata, a za dobijanje dugoročnih kredita potrebno je u prosjeku prikupiti 25 dokumenata, navode u agenciji "Vralinvest", koja je istraživala ovu oblast.

Majda Despotović, stručnjak "Vralinvesta", kaže da su najčešći problemi sa kojima se preduzetnici suočavaju prilikom prikupljanja dokumentacije neriješeni vlasnički odnosi i nepostojanje gruntovnih knjiga u pojedinim opštinama. S ciljem što boljeg sprovođenja strategije razvoja malih i srednjih preduzeća, navodi ona, potrebno je izvršiti edukaciju budućih preduzetnika kako bi što bolje znali pristupiti kreditnim sredstvima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti