Sarajevo ima perspektivu da postane IK tehnopolis

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sarajevo ima perspektivu da postane IK tehnopolis

14.05.2016. 10:23 / Izvor: Fena

Direktor Službe za zapošljavanje KS-a Igor Kamočaji izjavio je jučer u Sarajevu da treba biti svjestan da u BiH ne postoji jedinstveno tržište rada, ali da za BiH izlaz iz trenutne situacije može biti razvoj novih ideja i sticanje novih vještina da bi i pojedinci i država bili konkurentniji za lokalno i za globalno tržište.

Na okruglom stolu o temi "Razvoj tržišta rada u (F)BiH" on je naglasio da je ključ uspjeha ulaganje u obrazovanje, što uključuje i programe prekvalifikacije i dokvalifikacije, te brzih obuka i sticanja novih vještina, jer se moramo osloboditi razmišljanja po kojem zvanje koje steknete mora trajati cijeli radni vijek.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta SSST Vjekoslav Domljan naveo je da je u toku druga tehnološka revolucija u kojoj, za razliku od prve kada su mašine zamijenile mišiće, mašine zamjenjuju mozgove zbog čega je izuzetno važno biti informatički obrazovan.

Istakao je da bi BDP trebao postati što "lakši", a temeljna infrastruktura za to je informatička infrastruktura o čemu bi Bosna i Hercegovina mogla dosta naučiti na primjerima Indije i Irske.

Domljan smatra da Sarajevo ima perspektivu da postane IK tehnopolis, a za BiH bi bilo dobro da ima više tehnopolisa - aluminijski u Mostaru, čelik u Zenici i slično u drvoprerađivačkoj i drugim oblastima u kojim BiH ima komparativne prednosti.

Smatra da bi se time ekonomska aktivnost u BiH odvijala na zadovoljavajući način i izvoz bi bio značajno povećan, ali je za to potrebno informatizirati društvo i digitalizirati privredu.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović rekla je da ta institucija nastoji ostvariti tješnju saradnju sa Službom za zapošljavanje KS-a i poslodavcima, te da na taj način istraže tržište rada i usklade obrazovne programe s njegovim potrebama.

Dodala je da će, ukoliko se ukaže potreba, ministarstvo pristupiti izmjenama i dopunama postojećih zakona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti