Ministrica Pavić Pečenković

Veće plate uposlenicima u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite od 1. januara

21.12.2023. 14:11 / Izvor: Akta.ba
ks

Ministrica Pavić Pečenković najavila veće plate uposlenicima u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite od 1. januara 2024.

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Aneks kolektivnog ugovora za uposlenike u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite.

Radnici u javnim ustanovama iz oblasti socijalne zaštite obavljaju izuzetno odgovorne, složene i teške poslove.

Cijeneći njihovo zalaganje i predanost u radu, nakon dugo godina neopravdanog zapostavljanja, njihove plaće će od 01. januara 2024. godine biti uvećane za 10%.

Kako je istakla ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, i u proteklom periodu, u više navrata ukazivano je na niz problema s kojima se nose i susreću radnici javnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite, a jedan od njih je svakako bio i potplaćenost radnika za poslove koji obavljaju.

"Osluškujući njihove potrebe, pokazali smo opredijeljenost da se radnicima u ovoj oblasti poboljša ekonomsko-socijalni status i da se njihove plaće barem izjednače s plaćama drugih radnika koji primaju plaću iz budžeta Kantona Sarajevo. Adekvatno vrednovanje rada, uz druge planirane aktivnosti poput kadrovskog jačanja ustanova, sanacije prostora u kojima se boravi i radi, kao i nabavka novih umjesto starih i dotrajalih službenih vozila, sasvim sigurno će stvoriti optimalniji ambijent za rad, što će u konačnici dovesti do bržeg i kvalitetnijeg pružanja usluga, a benefite svega ovoga će neizbježno osjetiti i korisnici prava i usluga ovih ustanova, odnosno građani Kantona Sarajevo", rekla je ministrica Pavić Pečenković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti