Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Otkloniti vizne poteškoće

28.05.2018. 14:34 / Izvor: Akta.ba
Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Otkloniti vizne poteškoće

Za naredna dva dana najavljene su radne posjete britanske delegacije Mostaru i Banjoj Luci.  

Sastanak delegacija Velike Britanije i BiH: Otkloniti vizne poteškoće između zemalja

Olakšavanje viznog režima između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine bila je jedna od tema današnjeg sastanka Parlamentarne delegacije Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji (IPU) sa članovima delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri IPU.

Delegacija Velike Britanije jučer je doputovala u višednevnu službenu posjetu BiH, a današnji sastanak u Sarajevu sa članovima delegacije PSBiH pri IPU bio je prvi u nizu koje će britanska delegacija održati s bosanskohercegovačkim zvaničnicima.

Predsjedavajući delegacije PSBiH pri IPU Nenad Lalić kazao je da Ujedinjeno Kraljevstvo, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, NATO-a i ostalih značajnih međunarodnih organizacija, za BiH predstavlja značajnog vanjskotrgovinskog i političkog partnera.

Tokom susreta razgovarano je o unapređenju ekonomske saradnje, kao i pojednostavljenju viznog režima između dvije zemlje te nastojanjima da se taj proces ubrza, imajući u vidu činjenicu da Velika Britanija nije potpisnica Šengenskog sporazuma.

Novinarima se nakon sastanka obratio i predsjedavajući Parlamentarne delegacije Velike Britanije pri IPU Nigel Evans koji je napomenuo da će o olakšavanju viznog režima večeras razgovarati i sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Edwardom Fergusonom.

Evans je kazao da BiH tradicionalno predstavlja "magnet" za turiste iz Velike Britanije koji je posjećuju u velikom broju te je izrazio nadu da će i turisti iz BiH također posjećivati njihovu zemlju i da ih pri tome vizni režim neće ograničavati.

Posebno je naglasio da, iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju, to ne znači da napušta Evropu, te da ova posjeta dokazuje da je Velika Britanija zainteresirana za saradnju sa zemljama u regiji.

Evans, koji je također i predsjedavajući Komisije za međunarodnu trgovinu, napomenuo je da će sada Velika Britanija nakon što napusti EU, prvi put moći samostalno potpisivati trgovinske sporazume.

Dodao je da su teme razgovora bile i unapređenje trgovinskih odnosa sa BiH te jačanje podrške borbi protiv terorizma, metalskoj industriji, uslužnim djelatnostima i poljoprivredi.

Nakon ovog, uslijedio je sastanak sa članovima kolegija oba doma PSBiH, dok će se tokom dana parlamentarna delegacija Velike Britanije susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te članovima Predsjedništva BiH.

Za naredna dva dana najavljene su radne posjete britanske delegacije Mostaru i Banjoj Luci.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti