Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

SIDA i UNDP potpisali sporazum: 23 miliona KM za jačanje lokalnih uprava u BiH

12.08.2021. 10:27 / Izvor: Akta.ba

Švedska, koju predstavlja Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), potpisala je sporazum sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) za realizaciju druge faze MEG projekta.

Ukupno finansijsko učešće Švedske u projektu MEG II,  iznositi će 10 miliona švedskih kruna (1.900.000,00 KM). Ukupna vrijednost projekta MEG II je 23 miliona KM i najvećim dijelom uključuje učešće Vlade Švicarske, uz dodatna planirana sredstva iz Evropske unije kroz IPA II fondove.

UNDP će u naredne četiri godine implementirati projekt u približno 30 jedinica lokalne samouprave, koje će biti izabrane putem Javnog poziva za sve jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Opći cilj Projekta MEG II je da doprinese demokratizaciji lokalne uprave u Bosni i Hercegovini i omogući  pravedniji, efektivniji i efikasniji način pružanja javnih usluga, sa naglaskom na sektor vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama. Izmjene politika, zajedno sa regulatornim poboljšanjima u oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama, će doprinijeti efikasnijem, poštenijem i održivijem pružanju osnovnih usluga na lokalnom nivou.

Švedska će podržati napore Projekta u radu sa vlastima na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou ka uspostavljanju povoljnijih politika i regulatornog okruženja koje afirmiše lokalnu upravu orijentisanu na rezultate i unaprjeđenje usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama.

U konačnici, građani će, uključujući i najugroženije, imati koristi od poboljšanih usluga vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama,  koje će biti pružene na efikasniji, odgovorniji i održiviji način.

PODIJELI:

TAGOVI:

SIDA

UNDP

MEG projekt

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti