Širbegović grupa: Prvi charter brod otputovao za Libiju – Uz pomoć Interšpeda uspostavljanje mjesečne brodske linije za robu iz BiH ka Libiji

18.06.2009. 11:30 / Izvor: eKapija.ba
Širbegović grupa: Prvi charter brod otputovao za Libiju – Uz pomoć Interšpeda uspostavljanje mjesečne brodske linije za robu iz BiH ka Libiji

Prvi charter brod, sa opremom Širbegović grupe, upućen je u Libiju, u luku Misurata, 13.06.2009. godine, dok će se drugi brod na isto odredište uputiti 20.06.2009. godine. Strateški logistički partner u projektima kompanije Širbegović u Libiji je logistička firma Interšped d.d. Sarajevo. Ova aktivnost trebala bi za rezultat imati uspostavu mjesečne brodske linije za robu iz BiH ka Libiji.

Ovom linijom najavljuje se brz, efikasan i profesionalan brodski transport, čije je tranzitno vrijeme 7 - 10 dana, što uveliko skraćuje vrijeme transporta u odnosu na dosadašnji servis. Ovim charter brodovima Interšped je u mogućnosti otpremati i 10 do 20 kontejnera, s tim da isti moraju biti unajmljeni ili kupljeni za potrebe bh privrednika, o čemu je Interšped spreman postići poseban dogovor. Važno je napomenuti da je cijena transporta kontejnera niža od tržišne, a vrijeme tranzita skraćeno sa 15 - 20 na deset dana. Sličan servis Interšped će pružiti i za druge luke u Libiji.

Čelične konstrukcije Širbegović grupe, namijenjene su izgradnji deset sportskih dvorana, u vrijednosti od 16 miliona eura, koje će se graditi u libijskim gradovima Tripoliju, Misurati, Sirtu i Bengaziju. U okviru ove isporuke u Libiju će se transportovati i dio prateće mehanizacije, kao i drugi proizvodi koji će biti upotrijebljeni za izgradnju 500 apartmana turističkog naselja u Misurati, čija je vrijednost oko 35 miliona eura.

Konstrukcije i oprema koje će se isporučiti u Libiju omogućit će nesmetanu realizaciju ugovorenih projekata, ali i stvaranje baze za ugovaranje novih. Planirano je da se uz podršku Interšpeda svaki mjesec u Libiju uputi brod sa proizvodima i opremom potrebnim za realizaciju započetih poslova, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti