Skup "Mjeriteljstvo i stanice tehničkih pregleda u sistemu sigurnosti saobraćaja"

28.05.2011. 08:55 / Izvor: eKapija.ba
Skup 'Mjeriteljstvo i stanice tehničkih pregleda u sistemu sigurnosti saobraćaja'

Pod pokroviteljstvom federalnog premijera Nermina Nikšića, u petak je u hotelu "Zenica" u organizaciji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Instituta za privredni inžinjering Zenica, održan međunarodni stručni skup o temi "Mjeriteljstvo i stanice tehničkih pregleda u sistemu sigurnosti saobraćaja" na kojem je bilo preko 260 učesnika.

"Cilj skupa je analiza dostignutog nivoa realizacije projekta uvezivanja stanica tehničkih pregleda u Federaciji BiH u jedinstven sistem, kao i poboljšanje stanja sigurnosti saobraćaja. Ovaj znanstveno stručni skup ima za cilj da istakne neophodnost poboljšanja ekoloških aspekata okoliša sa pozitivnim radom stanica za tehnički pregled vozila, kao i da se kroz teme mjeriteljstva istakne uloga ove oblasti kako na stanicama tehničkih pregleda vozila tako i u svim sferama našeg života" izjavio je Fuad Klisura, direktor Instituta.


Učesnici skupa organizovanog povodom 20. maja, Dana mjeriteljstva, bili su predstavnici federalnih i kantonalnih ministarstava prometa i unutrašnjih poslova, Asocijacije za kvalitet BiH, Instituta za mjeriteljstvo, Instituta za standardizaciju i voditelji tehničkih pregleda.

"Na nivou BiH potrebno je da se zaokruži sistem djelovanja četiri bitne državne institucije. To su: Institut za mjeriteljstvo, Institut za standardizaciju, Institut za intelektualno vlasništvo i Institut za akreditaciju", izjavila je dr. Nermina Zaimović-Uzunović, članica Savjeta za mjeriteljstvo na nivou BiH.

Učesnici su razmatrali teme kao što su: Strategija sigurnosti saobraćaja, Neusklađenost postojeće zakonske regulative u oblasti tehničkih pregleda vozila, Primjena standarda u mjeriteljstvu i Razvoj i unapređenje ekološke svijesti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti