Vijesti

Slobodan Marković: Sve veći nedostatak preduzetničkog duha u RS

09.11.2009. 10:14 / Izvor: Nezavisne novine

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS) Slobodan Marković rekao je 8. novembra 2009. godine da je u RS, kao i širom svijeta, sve više primjetan nedostatak preduzetničkog mentaliteta, posebno kod mladih ljudi.

Marković je naglasio da će RARS, u saradnji s Ministarstvom razvoja, preduzetništva i obrta FBiH, u cilju podrške preduzetništvu u BiH, od 16. do 22. novembra obilježiti "Globalnu sedmicu preduzetništva" - svjetsku akciju sedmodnevne promocije rezultata postignutih u ovoj oblasti.

"Sve aktivnosti, koje se tiču treninga, obuke, dobijanja povoljnijeg početnog kapitala za početne poslovne aktivnosti, konsultantske podrške onima koji počnu poslovne aktivnosti, imaju za cilj smanjenje rizika propadanja novostvorenih firmi, jer 50 % tih firmi propadne u prvoj godini poslovanja", rekao je Marković.

On je naglasio da je u afirmaciji preduzetništva veoma važna i njegova medijska promocija kao načina rješavanja zaposlenja i rasta društvenog proizvoda.

Direktor RARS je rekao da je ove godine kroz program obuke za pokretanje vlastitog poslovanja prošlo oko 300 mladih iz RS i pozvao sve zainteresovane za ovakav način usavršavanja da se prijave. RARS, naglasio je Marković, kroz stručne konsultacije pomaže preduzetnicima da obezbijede novac za poslovanje iz različitih izvora.

U okviru "Globalne sedmice preduzetništva", republička Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća RS (RARS) nagradiće sa po 2.500 maraka tri najbolja poslovna plana za registraciju preduzeća.

Koordinator aktivnosti na projektu "Globalna sedmica preduzetništva" Vladimir Ćorda rekao je da se ova akcija istovremeno provodi u skoro 80 zemlja svijeta, a sama ideja obilježavanja potekla je iz Velike Britanije.

"Do početka novembra na našu adresu je stiglo 15 poslovnih planova, a u sljedećih desetak dana biće odabrana tri najbolja, koja će biti nagrađena sa po 2.500 maraka za registraciju firme i besplatno vođenje knjiga u sljedećoj godini. Takođe, mladi preduzetnici koji pobijede na ovom takmičenju mogu računati i na konsultantsku pomoć u prve dvije godine poslovanja", naglasio je Ćorda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti