Slučaj Agencije Poslovnost: Sud naredio uklanjanje zaštitara, ali ne i blokova

08.09.2020. 15:54 / Izvor: Akta.ba

Općinski sud u Sarajevu donio je danas rješenje kojim je naloženo da kompanija Brend d.o. ukloni zaštitare agencije Gama.

Općinski sud u Sarajevu donio je danas rješenje kojim je naloženo da kompanija Brend d.o.o. ukloni zaštitare agencije Gama AA ispred zgrade Agencije Poslovnost na Skenderiji, potvđeno je za Akta.ba.

Ipak, kako je za naš portal kazala Maja Marilović, uposlenica Agencije Poslovnost, ovo je samo djelimična pobjeda jer sudske policije još uvijek nema.

"Nažalost, rješenjem nije naloženo uklanjanje betonskih blokova. Za njih navodno niko nije nadležan, ali zahtjevamo što prije njihovo uklanjanje jer među zaposlenima imamo i invalidnih osoba koji ih ne mogu preskakati", poručila je ona.

Podsjetimo, uposlenicima Agencije Poslovnost je danima bio onemogućen ulazak u prostorije, a samim time i rad. Radnici su bili prinuđeni preskakati betonske blokove da bi došli do posla, a od 3. septembra im je bio potpuno zabranjen prilazak. Tada je angažovana Security agencija Gama AA čiji su zaposlenici prijetnjom upotrebe fizičke sile zabranili kretanje radnicima Agencije Poslovnost.

Nakon višednevnih protesta Agencija Poslovnost je uputila Općinskom sudu zahtjev da se donese privremena mjera koja će uposlenima omogućiti neometan ulazak u zgradu.

"Nalaže se tuženim protivnicima privremene mjere osiguranja da se uzdrži od uznemiravanja tužitelja u pogledu ovlaštenja da predlagatelj mjera osiguranja, njegova uprava i zaposlenici predlagatelja tužitelja neometano ulaze u predmetnu poslovnu zgradu", navedi se u rješenju koje potpisuje sudija Pavle Crnogorac, a koje je doneseno danas.

Kako se navodi, privremena mjera osiguranja, koja će trajati do rješenja međusobnog spora, dostavit će se Izvršnom odjeljenju suda radi prinudnog provođenja. Žalba protiv ove mjere ne odlaže njeno provođenje.

Kompletno Rješenje Općinskog suda možete pogledati u fotogaleriji.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti