Solarni kolektori za zagrijavanje vode iz Mikoma na Sajmu u Gračanici

28.04.2014. 11:31 / Izvor: eKapija.ba

Sa jednim ovakvim sistemom Mevludin Arapčić, direktor kompanije Mikom za eKapija.ba kaže postiže se zagrijavanje tople vode bez utroška električne energije.

Ispred udruženja Ekosolar prošle sedmice na gračaničkom Sajmu zapažen nastup imala je i firma Mikom koja je predstavila solarni sistem za jedan manji ugostiteljski objekat.

Sa jednim ovakvim sistemom Mevludin Arapčić, direktor kompanije Mikom za eKapija.ba kaže postiže se zagrijavanje tople vode bez utroška električne energije.

"Cijena sistema sa tri kolektora košta oko 4.500 KM, a povrat investicije je od 3-5 godina", pojašnjava Arapčić.

Inače, kompanija Mikom je partner MKF Partner u projektu "Solarna energija kao budućnost održivog razvoja" koji se realizuje u saradnji sa USAID-om i koji je također predstavljen na Sajmu.

Svrha projekta je pokretanje održive proizvodnje solarnih kolektora i stvaranje lanca vrijednosti između proizvođača i korisnika solarnih kolektora/sistema te povećanje korištenja solarnih kolektora u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD, od čega je, pored sredstava USAID-a, učešće Partnera oko 220.000 USD.

U pomenutom projektu učestvuje 20 firmi iz BiH čiji je osnovni cilj uspostavljanje održive proizvodnje solarnih kolektora i instalacija/montaža što većeg broja solarnih sistema sa namjerom povećanja korisnika solarne energije u BiH.

Kompanija Mikom kako kaže Arapčić bavi se i projektovanjem, proizvodnjom i ugradnjom opreme i instalacija iz oblasti grijanja, hlađenja i ventilacije.

"Mikom pruža kompletnu uslugu, od ideje, projektovanja, proizvodnje do puštanja u pogon kompletnih solarnih sistema i kombinacija sistema grijanja (monovalentni i bivalentni način pogona), sistema hlađenja i ventilacije."

Kompanija je osnovana 1990. godine i čine je stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u termo tehnici, kotlogradnji, ventilaciji i klimatizaciji, a koje su sticali na izgradnji mnogih objekata širom prostora BiH.

Jedan od poslova sa kojim se kompanija ponosi jeste Dnevni centar za djecu sa posebnim poptrebama "Koraci nade" Tuzla gdje je ugrađen solarni sistem za zagrijavanje sanitarne vode i bazena.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti